Sunday, 20 January 2013

Kek Chiffon Blueberry


  Salam... Hari ni kita minum petang dengan menu yang ringan ala-ala kapas gitu. Kita makan kek chiffon blueberry. Selalu kita makan perasa pandan. Tapi kali ni kita cuba ubah perasa sikit. Untuk chiffon blueberry ni aku tambah buah blueberry fresh. Memang sedap... Ceeee... Puji sendiri nampak. Hehehe... Tapi bagi aku yang buat ni mesti la rasa sedap. Rasa dia masam-masam manis. Yang masam-masam tu dekat buah blueberry, yang manis semestinya kek la. Kalau nak  rasa blueberry yang manis rasanya kena guna yang dalam tin la. Yang tu kompem manis sebab dah tambah gula. Meh tengok resepinya....


Bahan-Bahan
Bahan A
-5 kuning telur gred A
-40gm gula kastor
-120gm tepung kek
-1/2 sudu teh serbuk penaik
-60gm susu cair
-40gm minyak jagung
-1 sudu teh blueberry paste
-buah blueberry fresh [ belah dua ]
-1/2 sudu teh esen vanila
-sedikit pewarna ungu

Bahan B
-5 putih telur gred A
-1/4 sudu teh cream of tartar
-80gm gula kastor


Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada 150c [ ikut oven masing-masing ye ]
  2. Satukan tepung kek bersama serbuk penaik dan ayak. Ketepikan
  3. Untuk bahan A, pukul telur bersama gula hingga hancur. Masukkan blueberry paste, susu cair dan minyak. Pukul hingga rata. Kemudian masukkan tepung kek, gaul rata dan ketepikan.
  4. Bahan B, pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula. Kemudian masukkan cream of tartar. Pukul hingga menjadi meringue yang kental [ maksudnya bila terbalikkan mangkuk pengadun tu, meringue tak jatuk bawah lantai. Hehehe..]
  5. Masukkan 1/3 adunan meringue kedalam adunan A. Kaup balik hingga rata. Kemudian masukkan lagi 1/3 adunan dan kaup balik lagi. Akhir sekali masukan adunan meringue selebihnya serta buah blueberry dan kaup balik sehingga sebati.
  6. Masukkan adunan ke dalan loyang chiffon bersaiz 20cm. Jangan sapu mentega pada loyang.
  7. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga masak.
  8. Bila masak, terus keluarkan dari oven dan terbalikkan loyang. Biar kek sejuk dalam keadaan terbalik. Setelah sejuk, sisip tepi loyang dengan pisau nipis dan keluarkan kek.
  9. Sedia dinikmati...




Rupa sebelum dipotong...




Nampak tak blueberry yang cair tu..
Rasa masam-masam manis bila makan dengan kek...

10 comments:

  1. Salam sya,menarik ni rajin jgk ye mencipon...cantek n gebu je..blh lh cuba nnti..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek cipon ni memang syok bt. mkn pon cpt hbis...

      Delete
  2. Aduhai...selembut kapas...
    rasa bluebrry pulak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaiii...
      mcm gula2 kapas plk..
      hehehe...

      Delete
  3. wah gebunya.. aritu wat tak jadi... terus jauh ati nak wat kek cipon ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn mcm 2...
      sy ni pn bepuluh kali bt br jd..
      first time bt bantat... ha ambikkk...
      ayam jgk yg dpt mkn...
      hehehee...

      Delete
  4. okkkk... x yah glis mentega ekk .. rasanya ini lah penyebab kek cipon saya x jadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mgk la salah satu pyebabnya...

      Delete
  5. salam sis..nk tanye..cream of tartar tu ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaii... sy ni bkn sis laa...
      cream of tartar ( COT ) tu selalunya guna untuk stabilkan putih telur yang dipukul hingga kental..
      boleh jugak ganti dengan jus limau kalau x da COT

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...