Salam.... Masak apa hari ni...? Aku kali ni buat kek coklat puding karamel... Gabungan antara puding karamel dan kek coklat. Dua minggu lepas pun dah buat kek puding karamel, ni kembali pulak dengan kek coklat puding karamel.... Sebelum ni ada buat kek karamel, tapi adunan kek biasa. Untuk kek coklat tu aku guna resepi kek coklat munirah. Ramai jugak la orang yang dah try buat resepi ni. Aku baru ni berkesempatan nak cuba. Memang sedap gandingan puding karamel dengan kek coklat. Mantap... Huhuhuhuuu... Untuk resepi ni, cara masak dia tak sama macam kek puding karamel yang lain. Kalau kek puding karamel yang biasa buat tu boleh masak sekali adunan kek dan puding. Sebabnya adunan kek tak akan tenggelam bawah puding tu. Yang ni kena masak puding tu bagi beku dulu baru tuang adunan kek atas puding. Kalau masak sekali kompen jadi kek coklat puding karamel marble sebab adunan puding dan kek bercampur... Huhuhuuu.... Jom tengok resepi kat bawah ni...
Bahan-Bahan [ loyang 8x8]
Bahan karamel
-4 sudu makan gula
Bahan puding
-4 biji telur
-1 tin susu cair
-2 sudu makn gula kastor
-2 sudu makan susu pekat manis
-1 sudu makan tepung kastad
-1 sudu teh esen vanila
Bahan kek coklat moist munirah baharum
C&P: Coretan Dari Dapur
Bahan A
-1 cawan gula pasir - akak letak 3/4 cawan aje [ aku letak 2/3 cawan ]
-1 cawan serbuk koko
-1 cawan susu cair
-1 cawan susu pekat
-1 cawan minyak masak - akak guna minyak jagung mazola [ aku letak minyak jagung jugak ]
-1 sudu kecil serbuk nescafe - yg ni akak tambah [ aku tak letak ]
semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Rehatkan sekejap bila dah sebati
Bahan B
-3/4 cawan tepung gandum
-1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
-1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
semua bahan di atas diayak
Bahan C
4 biji telur - diblender
Cara-Cara
- Buat karamel dalam loyang 8x8. Gerakkan loyang supaya karamel sekata pada setiap permukaan. Biar keras dan ketepikan.
- Untuk puding, campur semua bahan dan kacau dengan perlahan. Jangan sampai berbuih. Kemudian tapis ke dalam adunan karamel tadi. Bakar secara '' water bath '' selama 20-25 minit atau sehingga puding beku pada suhu 150c.
- Sementara puding masak, buat adunan kek.
- Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
- Bila dah sebati, tapis adunan kek atas adunan puding yang dah beku tadi. Sambumg masak selama 1 jam 20 minit atau sehingga kek masak pada suhu 150c. Guna cara ''water bath'' juga untuk masak kek coklat tu.
Puding tu ada lubang sarang semut...
Huhuhuuuu....
teringin jugak nak wat tp xde masa lagi resepi dh lama ambik huhu
ReplyDeleteni pun berperam berapa lama dh
Deletebaru nk buat....
: )
sedapnye tgk..nak ckit tu..
ReplyDeletekalau dkat boleh la bagi...
Deletehuhuhuuu....
dah lama nk buat tapi takut x jadi...
ReplyDeletekalau lama2 x buat, tkut jgk x jd...
Deleteselalunya kat puding tu la yang mendebarkan bila kek dah masak...
Dah try.nak tanya kenapa kek coklat saya kurang naik mcm resepi diatas
ReplyDeleteselalunya kek klau kurg naik mgk masalah kat serbuk penaik tu...
Deletemugkn dah rosak..
klau sbb lain x pasti...
kalo kukus gune resepi ni bole tak rase2nye...?hehe..kurang pandai nk buat teknik water bath ni...
ReplyDeleterasanya boleh...
Deletekukus bhgn pudig bagi beku dl, pastu baru tuang adunan kek ats puding tu..
smbung kukus hingga msak..
Mksdny lepas kukus tu biar sejuk dulu ke? Kene letak dlm peti sejuk x?
DeleteMksd beku tu adakah kena letak dlm peti sjuk?
DeleteG
DeleteKne letak dlm peti sejuk ke dulu
Deletexpyh ltk dlm peti sjuk.. bila puding tu masak trus tuang adunan kek atas puding tu... pastu sambung kukus hingga kek masak
Delete*maksud beku tu puding dh msk..
Tengok je dah sedap.. kene cuba ni..
ReplyDeletecuba laa...
Deletex rugi ooo..
Ley try tuk niaga pye... agk2 lw nk wt lm beks mcm wt dadih tuuu, agk2 bpe ehhh ley letk hrge nyr...??? Ad tmbhn ley wt beks beao plk... lw ley, nk thu bpe2 hrge yg ley letk... tq
ReplyDeletex biasa lg bt dlm bks dadih tu.. hagra pn x pasti. cer google tgk..
Deletebnyaknya respei puding telur. ahkak rambang mata tengok aik membuatnya. terenya
ReplyDeleteHi yu. nak tanya. macam mana yu kuar kan kek tersebut, memandangkan tak lapik kertas kan. lepas kek puding masak yu tunggu brapa lama nak kuarkan dr loyang. yu masuk kan dlm peti sejuk bagi sejuk x.
ReplyDeletemcm keluarkn pding karamel biasa tu... cuma tggu betol2 sejuk br keluarkn... klau nk klurkn cpt, tgu suam2 kuku, pastu masukkn dlm peti sejuk jap & blh keluarkn...
Deleteada sapa2 yang tahu nak beli cake coklat puding caramel ni dekat mana..?sy duduk area shah alam...
ReplyDelete