Saturday 25 May 2013

Bingka Permata Kacang Merah



   Salam... Kali ni aku buat kuih kegemaran aku lagi... Kuih apa lagi kalau bukan kuih bingka. Kali ni aku try buat kuih bingka permata kacang merah dari kak yatie. Sungguh sedap bingka ni. Rasa pulak macam bubur kacang merah pun ada. Memang lemak berkrim gituuu... Huhuhuuu... Resepi ni aku buat separuh adunan ja.. Untuk kacang merah tu aku tak guna yang dalam tin. Aku ganti yang kering punya. Sebab stok kacang merah yang kering ni ada banyak lagi... Bila potong kuih bingka ni memang nampak cantik. Ada rupa permata tak...? Kalau ada sapa-sapa yang teringin nak cari permata dalam bingka dia boleh la try resepi ni... Tak rugi oooo.....





C & P : Kak Yatie

Bahan-Bahan-loyang 6x6 inci

-1/2 cawan gula
-1 cawan tepung gandum
-1/2 cawan santan pekat
-1 cawan air [ ganti santan cair]
-1 sudu besar mentega/minyak sapi
-2 biji telor
-1/4 sudu teh garam
-1/2 tin kacang merah (red kidney beans)-buangkan airnya, cuci dan toskan [ aku guna 1 cawan yang kering punya. Rendam, masak & toskan ]
-bijan

Cara-Cara:
  1. Satukan kesemua bahan kecuali kacang merah dan bijan. Kisar sampai sebati.
  2. Masukkan dlm periuk dan masak hingga pekat sedikit dan sentiasalah kacau guna whisk. Guna api sederhana je.
  3. Masukkan kacang merah dan gaul rata.
  4. Masukkan 1 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata. Boleh juga guna mentega.
  5. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak/mentega telah panas, masukkan adunan tadi.
  6. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam 15 minit atau sehingga garing. Guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi tambahkan masa dlm 5 minit guna api atas sahaja utk permukaan kuih yg garing.


2 comments:

  1. wahhhh sedap nampak ni
    akk pun suka kacang merah tu he hee
    isshhh meleleh dah airliur
    cantik pulak bila potong tu kan
    satu kelainan yg tak penah rasa ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali-sekala bt lain dr yg lain best gak...
      rasa pun ala-ala bubur kacang merah..
      huhuhuuu...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...