Friday, 17 May 2013

Bingka Jagung



     Salam semua.... Menu apa petang ni...? Aku buat bingka jagung... Menu kegemaran aku la kalau bab-bab bingka ni... Selalunya kalau jagung ni buat rebus ja... Tu menu yang paling simple, mudah dan cepat... Sedap pun sedap jugak... Tapi kalau asyik makan yang rebus boleh jemu. So, kita try buat benda lain sikit kali ni.. Bila buat bingka ni memang sedap... Dengan rasa lemak-lemaknya... Bau harum jagung tu... Memang memikat selera sapa-sapa yang lalu tepi rumah...Huhuhuhuuu.... Untuk resepi ni aku copy dari kak rohah. Izinkan saya copy resepi akak kat blog saya ni yaa... Untuk bingka ni aku buat separuh adunan ja... Ikut isi rumah yang ada... Sapa yang nak cuba, boleh tengok resepi kat bawah ni... Selamat mencuba.....





BINGKA JAGUNG
C&P : rohaisha

Bahan-bahan : [ 1/2 adunan loyang 6x6 ]

-1 cawan jagung* (yang telah direbus) | kisar [ aku guna 2 tongkol jagung rebus ]
-1 cawan santan pekat* | kisar bersama
-1/4 + 1/8 cawan gula
-1/4 sudu kecil garam
-1/2 + 1/4 cawan tepung gandum
-1/4 cawan tepung beras
-1/2 sudu besar tepung kastard
-1 biji telur
-1/2 sudu kecil esen jagung / vanila
-1/4 cawan minyak masak
-Bijan secukupnya | tabur [ aku tambah almond nibs ]

Cara:
  1. .Kisarkan jagung bersama santan.
  2. Tuangkan bahan kisar ke dalam satu bekas.Masukkan garam, gula dan telur, kacau sebati menggunakan whisk.
  3. Masukkan tepung gandum, tepung beras dan tepung kastard.Kacau hingga rata.Perisakan dengan esen jagung, masukkan minyak dan kacau lagi.
  4. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius [ aku bakar pada 150c ].
  5. Sapukan loyang empat segi berukuran 6" dengan mentega.Tuang bancuhan adunan ke dalam loyang.Taburkan bijan di atas adunan.Bakar selama 1 jam.

Note : boleh tambah 3 minit pembakaran utk api atas sahaja jika mahukan sedikit kerak
di atasnya.




Harum semerbak...

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...