Monday, 20 January 2014

Red Velvet Cheese Cake Meleleh



     Assalamualaikum semua... Kalau tengok sekarang ni kan, rata-rata bloger masakan dok tayang kek cheese meleleh memanjang... Dugaan betol la... Bila dah pakat dok tayang tu, aku pun mana boleh tahan. Mesti nak buat jugak. Kalau tak mesti meleleh air liur tuuu... Hahahaa.... Memang banyak jenis dan rasa kek cheese meleleh ni... Tapi untuk mendapatkan kelainan aku cuba jenis red velvet la.. Resepi ni aku dah olah ikut citarasa aku... Yang kat bawah ni cuma separuh adunan... Kalau buat resepi asal macam banyak pulak... Kalau nak tengok resepi asal boleh klik kat link di bawah tu.. Terima kasih la kepada penyumbang resepi ni... Ok la, jom kita tengok resepinya...







Red Velvet Cake
C & P : Dapurmamasya

Bahan-Bahan
-2 biji telur gred A
-125 gram mentega beku tanpa garam
-1 1/2 cawan tepung naik sendiri*
-1 1/2 sudu makan koko Vochelle*
-2/3 cawan gula kastor
-2 sudu makan pewarna Red Bright 
-1/2 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk nota di bwh
-1 sudu teh garam
-1/2 sudu makan bicarbonate of soda
-1/2 sudu makan cuka makan


Cara-Cara
  1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius. Sediakan 2 biji loyang 7'' yang telah di alas dengan baking paper.
  2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
  3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
  5. Masukkan tepung dan buttermilk (buttermilk dicampurkan pewarna merah), berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
  6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balikbalikkan hingga sebati.
  7. Bahagi kepada dua bahagian dan tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.





Nota:
  1. Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
  2. Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- bakar dlm loyang 9' dpt 2 biji kek @ loyang 10'x 10' [ untuk 1/2 adunan aku guna loyang 7'' ]







Untuk Cream
Sumber : Rahel Blogspot & Fb Anida Hussain

-130g cream cheese
-60g susu pekat manis
-30ml UHT Whipping cream

*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair
tips nak bagi lagi cair tambahkan sikit2 susu cair uht dan whip cream sampai meleleh


Untuk hiasan:
1/2 buku (125g) cheddar cheese,diparut




Cara penyediaan:
  1. Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian potong kepada dua 2 keping.
  2. Letak kepingan pertama atas papan kek. Kemudian tuangkan cream cheese di atasnya. Tabur sedikit parutan keju.
  3. Lapiskan dengan kepingan kek kedua.
  4. Ulang langkah 2 hingga lapisan terakhir.
  5. Untuk lapisan terakhir tuang keseluruhan baki cream cheese [ untuk lapisan terakhir ni aku tambah sikit susu segar dalam baki cream cheese supaya lebih cair ]. Parutkan cheddar cheese di atas kek.
  6. Sejukkan sebelum di hidangkan.






sedapnya...


16 comments:

  1. memang meleleh air liur hehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik cepat2 lap...
      klau org npak malu nti...
      hehehee...

      Delete
  2. Adoiiii.... tergoda ai...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. menggoda & tergoda..
      heheheee...

      Delete
  3. salam syapex..

    memang sedap dan menggoda..suka sangat makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu...
      sekeping memang x ckup...

      Delete
  4. Askmkm. Aduh, Along pun tergoda nak buat tapi lum cukup rakyat kat rumah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slam along...
      memang menggoda kek ni...
      kalau mkn payah nk benti...
      hehehee...

      Delete
  5. saya pernah pi belajar wat kek ni..tapi kesudah tak pernah cuba hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa... mcm 2 plakk...
      syg la kalau x praktikk...

      Delete
  6. nak try resepi ni plak .. piks akak wat ada satu resepi tu x tau mana silap dia pahit lak rasanya.... frust tul ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la akak...
      pasti x mengecewakn..
      btol 2 akak, klau kek x jd memang prust menonggeng...
      dh la guna modal byk, pas2 masa rugi cm 2 jaa..
      klau tau mana slpnya x la sdh sgt...

      Delete
    2. Terliur akak...izin akak share .....nak cuba buat

      Delete
  7. nk tya koko vochelle tu sma dgn koko biasa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. koko vochelle tu koko berkualiti... guna mana2 pn xpa... beza cuma kat rasa..

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...