Tuesday, 14 January 2014

Apam Yogurt



    Assalamualaikum dan salam maulidur rasul semua... Sempena hari cuti ni boleh la pakat-pakat rehat kat rumah... Kalau macam aku ni memang tak cuti pun... Kerja jugak... Tak pa la... Hari ni aku nak share resepi apam pulak... Asyik makan kek ja... Tak jemu ka...? Memang tak laa... Hahahaaa... Berbalik pada menu hari ni, kita cerita pasal apam yogurt yang sangat gebu dan lembut ni... Memang sedap kalau buat menu minum petang... Resepi ni aku buat separuh adunan.. Untuk yang plain tu aku letak filling lemon dan oren. Sedap jugak bila letak filling ni...
Kalau buat ala-ala apam polkadot pun rasanya ok jugak kan... Ok la, moh kita tengok resepi kat bawah ni. Terima kasih la kepada yang telah menyumbang resepi ni dan yang sudi share resepi apam yogurt yang sungguh sedap ni...




APAM YOGURT
by : Rima
Sumber : Izah
C&P : Kak Ita

Bahan-Bahan
-2 cawan gula castor *kurangkan
-1 sdt ovallete
-2 cawan tepung gandum
-1 cawan yogurt asli
-2 biji telur
-1/2 sdt double action baking powder
-1 sdt serbuk koko
-1 sdt pes coklat


Cara-Cara
  1. Campur semua bahan di atas dalam mixer. Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed. Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
  2. Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) dan campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
  3. Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
  4. Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
  5. Sejukkan & simpan dalam bekas tertutup.


*Pes coklat, serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan contoh jem atau filling dan pewarna kesukaan

*Pastikan menggunakan api yang besar semasa memasak air kukusan dan pastikan juga air kukusan benar2 telah mendidih sepenuhnyer barulah diletakkan apam untuk mendapatkan apam yg mekar. Penutup kukusan juga hendaklah di balut dgn towel atau kain supaya air tidak menitik atas apam.




selamat mencuba..

2 comments:

  1. gebunya..ikut resepi ni macam masam2 rasa yogurt tu kan..nnt nak cuba..tq kongsi resepi disini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x la rasa masam sgt...
      tp yg pasti apam ni memang gebu dan lembut..

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...