Monday, 20 May 2019

Bingka Cheese Sarawak




     Assalamualaikum semua.... Banyak hari aku tak update blog ni... Kalau nak ikutkan, aku nak update resepi tiap-tiap hari masa bulan ramadhan ni... Tapi apakan daya,  mood tak berapa nak rajin... Disebabkan hari ni terlebih rajin, maka jadi la bingka cheese serawak ni... Dengar nama pun dah menarik kan... Ni belum cuba rasa la... Kompem tergoda punya.. Bingka cheese sarawak ni tak macam bingka yang biasa-biasa tu... Nak buat renyah sikit sebab nak kena masak agar-agar. Pastu nak campur dengan adunan tepung pulak... Tak macam bingka biasa tu. Paling mudah masuk semua bahan dalam blender, pastu blend sampai sebati, tuang dalam loyang & bakar... Bahan-bahan pun mahal sikit... Yela guna cheese... Mesti la mahal... Kalau ada yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah... Oh ya, lupa nak bagi tau. Aku guna loyang 7x7 inci... Ok la bye...

 



Bingka Cheese Sarawak
C&P : hasue

Bahan A:
1 peket agar2 cap ros (13g)
3 cawan air
1 cawan gula pasir

Bahan B
250g mentega
250 cream cheese Philadelphia
½ tin susu pekat manis(jika ingin kurang manis,guna krimmer pekat pun ok)
1 ½ cawan tepung hong kong
3 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla/jus lemon


Cara2
  1. Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
  2. Pukul telur ayam sehingga kembang.
  3. Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
  4. Masukkan tepung,cream cheese,esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati.
  5. Masukkan agar-agar (yang masih panas) sambil dipukul laju
  6. Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar didalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 175c selama satu jam atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
  7. Selamat mencuba.. ^_^


Sunday, 12 May 2019

Kek Batik Biskut Marie



      Assalamualaikum dan selamat petang semua... Macam mana puasa hari ni....? Mesti ok kan... Aku kat sini ok ja... Cuaca pun selalu mendung... So, puasa pun tak la berasa dahaga sangat... Cuma mata ni la yang cepat mengantuk... Ye la, dah cuaca mendung, mata pun jadi cepat ngantuk... Hahaa... Untuk resepi kali ni aku nak share resepi yang palimg mudah dan sangat sedap... Kalau buat kek batik ni mesti ramai yang suka... Yela, benda ada rasa bercoklan mesti sedap kan... Untuk kek batik ni aku guna biskut marie perisa coklat. Bila guna yang coklat ni, dia punya batik kurang timbul. Kalau guna perisa original baru nampak jelas batiknya... Kalau ada yang nak buat untuk menu berbuka nanti boleh la tengok resepi kat bawah tu...





Kek Batik Biskut Marie
C&P : CMG / DTS

BAHAN-BAHANNYA
250 gram biskut marie, dipatah 4 ( aku guna perisa coklat )
125 gram mentega
2 biji telur gred A, dipukul sedikit
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan MILO
1 1/2 camca besar penuh serbuk koko
1/4 cawan air ( aku lebihkan air nak bagi moist )
3/4 camca teh esen vanilla


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali biskut marie dan mentega, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua sebati, tuang dalam kuali, masukkan mentega dan pasang api pada kadar sederhana.
  2. Kacau tanpa henti bancuhan tadi hingga pekat. Masukkan biskut marie, gaul rata2 sehingga kesemua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan. Matikan api.
  3. Tuang dalam tin berukuran 4 inci x 8 inci yang telah dialas dengan plastik cling, tekan adunan tadi padat2, bungkus dengan plastik cling dan biar hingga hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk 1 jam atau hingga boleh dipotong. Hidangkan.





Saturday, 11 May 2019

Puding Coklat Oreo



      Assalamualaikum semua.. Hari ni aku buat puding lagi... Jangan termuntah pulak bila asyik dok tengok resepi puding ja kan... Hahahaa... Tapi agak sedih sikit kejadian puding aku ni. Dia tak mau jadi macam yang sepatutnya... Kalau ikut resepi, serdak oreo tu patut turun kebawah... Tapi yang ni terawang-awang macam terawang-awang atas langit pulak... Sedih kot... Tapi sebab tengok rupa puding nanpak menyelerakan, aku tetep post jugak kat sini... Apa-apa pun lepas ni boleh cuba lagi.... Meh tengok resepi kat bawah tu...




Puding Coklat Oreo
C&P : Ros JintanManis
Bahan-bahan ( dpt dlm 10-15 acuan jelly )

1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar)
6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan)
2 cawan air
2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
1/2 cawan gula
1 ikat daun pandan
2 sudu besar serbuk koko

Cara-cara
  1. Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut.
  2. Sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar
  3. Setelah semua sebati, curah dalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi
  4. Amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak, Selamat mencuba.

Nota: Kalau takde acuan lompang atau pun acuan puding, nak letak dalam bekas petak
atau loyang bulat pun boleh : )







Friday, 10 May 2019

Jelly Milky Pudding

 

      Assalamualaikum dan selamat petang semua... Menu apa untuk berbuka petang ni...? Aku awal-awal bulan puasa ni rajin la buat puding atau agar-agar... Teringin jugak la nak buat kuih, tapi tak sampai seru lagi... Tunggu la lepas ni kot baru rajin nak buat... Berbalik pada menu aku pulak, nampak menggoda tak....? Sangat menggoda kan... Nak-nak bulan puasa nii... Dugaan sungguh tau... Mudah ja nak buat puding ni... Cuma kena buat adunan jelly tu la dulu... Dah siap potong kecik-kecik boh dalam loyang terus masak adunan susu dan tuang dalam  loyang... Mudah kan... Aku buat dalam loyang 8x8 inci & guna acuan kecik dalam 5 biji... Comel jugak kalau letak dalam acuan kecik ni... Tapi banyak kerja la sikit sebab nak tuang satu-satu... Kalau malas terus buat loyang besar... Habis cerita... Ok la, kot ada yang teringin nak buat boleh tengok resepi kat baewah tu.... Selamat berbuka....







Jelly Milky Pudding
C&P : Che CT

Bahan Puding Susu:
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
4 cawan susu cair
1/2 cawan air

Bahan Jelly:
1 bungkus jelly serbuk Konnyaku
200 gm gula pasir
1000 ml air
pewarna hijau, oren, ungu dan biru

Cara-cara :
  1. Sediakan acuan yang sesuai dan basahkan sedikit dengan air dan ketepikan.
  2. Masak jelly serbuk seperti yang disaran dalam bungkusan dan kacau sehingga mendidih. Bahagikan kepada 4 bahagian dan letak pewarna yang digemari. Biarkan sejuk dan dipotong kiub, ketepikan.
  3. Masak pula puding susu dengan api sederhana dan kacau sentiasa sehingga mendidih. Angkat.
  4. Letak sebahagian potongan jelly kiub didalam acuan, sendukkan perlahan-lahan adunan puding susu diatasnya, biarkan sekejap hingga permukaan puding susu berkulit sedikit.
  5. Letak lagi potongan jelly di atas puding susu dan tuangkan perlahan-lahan lagi puding susu dan ulang proses tersebut sehingga adunan puding susu yang terakhir menutupi keseluruhan jelly. Tunggu hingga pudding suam sebelum dimasukkan dalam peti sejuk. Hidangkan ketika dingin.


Wednesday, 8 May 2019

Puding Jagung


       Assalamualaikum semua.... Macam mana puasa hari ni... Ok....? Saja la tanya... Hari ni aku nak share resepi puding jagung pulak... Sedap kot makan puding jagung time berbuka ooo... Puding jagung ni aku buat kemarin...Buat tu agak lewat, tu tak sempat nak update. Hari ni dah ada kelapangan aku pun update la... Satu ja aku nak pesan sikit, kalau buat puding jagung ni baik blender semua bahan bagi hanrur. Sebab apa masa nak potong nanti nampak la kemas... Aku buat 1/2 jagung tu blender & 1/2 lagi tak... Tu pun masa potong pun nampak comot... Tapi yang tak bestnya bila dah blender hancur tu tak dapat la nak rasa jagung bila kita gigit puding tu... Tapi terpulang la pada hangpa semua... Mana yang best buat la... Kalau ada yang nak mencuba sila tengok resepi kat bawah.... Selamat berbuka...





Puding Jagung
C&P : Che' Nom

Bahan-Bahan:
1 tin jagung manis berkrim
1 cawan tepung kastard
1 cawan gula (kurangkan kepada 3/4 cawan jika suka kurang manis)
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil garam
3 cawan santan (ATAU 1 kotak santan 200ml bersama 2 cawan air)
1 1/2 sudu besar majerin

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan jagung, tepung kastard gula, susu cair, tepung jagung, garam dan santan di dalam blender dan kisar. Tujuannya supaya jagung dikisar halus dan diadun sebati dengan bahan-bahan lain .
  2. Masukkan adunan kisar di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dan berkilat. 

 

Tips:

  • Jika anda tak suka jagung yang dikisar halus boleh adun bahan dalam periuk sahaja. Tak perlu di blender ( 1/2 adunan jagung aku kisar 1/2 lagi biar ) .





Monday, 6 May 2019

Agar-agar Batik Biskut Marie


        Assalamualaikum semua.... Lama juga aku tak jenguk kat sini ye... Last sekali masa bulan dua tu... Ni bulan Ramadan baru muncul balik....Macam mana hari first hangpa puasa ni.. Aku kat sini alhamdulillah, cuaca mendung... Pastu ada hujan sama... Kurang la panas sikit.... Aku ingat nak panas, tu yang aku buat agar-agar ni... Konon-konon nak sejuknak tekak la... Nampak macam best ja agar-agar ni... Tak sabar nak rasa waktu berbuka nanti.... Kalau ada sapa-sapa yang teringin nak cuba boleh la tengok resepi kat bawah tu... Selamat berpuasa dan selaman berbuka semua.....




Agar-agar Batik Biskut Marie
C&P: AlongRoz@HomeKreation
Saiz: 8" persegi

BAHAN2:
1 bungkus / 13g Serbuk Agar-Agar
1100ml Air
220g Gula
1 tin / 400g Susu Ideal*
1 bj Telur saiz kecil* (* campur)
(Note: Kalau tak suka telur boleh skip tapi puding akan rasa kurang lemak)
1 cwn Serbuk Milo
1 sb Serbuk Koko
150g Salted Cheese Biscuits / Marie Biscuits (  aku guna biskut marie )


CARA2
  1. Larutkan serbuk agar kedlm air & masak sehingga mendidih.Masukka gula & kacau sehingga larut.  Masukkan campuran susu & telur & kacau sebati. Masukkan milo & serbuk koko & kacau sehingga larut.
  2. Susun satu lapisan biskut ke dalam bekas. Tuangkan satu lapisan agar2 cukup untuk meliputi biskut tersbut. Ulangi proses melapis biskut & agar2 sehingga habis. Lapisan biskut akan timbul ke permukaan bila selesai melapis.
  3. Sejukkan di suhu bilik sebelum di sejukkan dalam peti-sejuk.






Tuesday, 26 February 2019

Ultimate Sampler Cake



     Assalamualaikum semua... Alhamdulillah... Hari ni genap la umur aku 30 tahun... Dah masuk siri 30 la kot... Untuk birthday kek kali ni aku buat kek yang agak istimewa jugak la... Apa yang istimewa kek ni sebab ada lima lapisan kek yang berlainan... Memang sesuai untuk penggemar kek  untuk cuba buat kek ni... Yang tak bestnya lambat nak siap. Ye la, kena buat selapi-selapis. Dua hari jugak la baru siap kek ni... Untuk kek ni aku buat saiz kecik ja separu dari adunan asal... Aku buat saiz 6 inci. Kalau resepi kat bawah tu resepi full. Kalau hangpa ramai orang pastu suka makan kek boleh la buat saiz 8 inci... Macam aku ni tak berapa suka makan kek. Tapi suka buat. Dah alang-alang birthday kaaa... Apa salahnya buat sebijik... Ok la, takat sini dulu.. HAPPY BIRTHDAY TO ME, HAPPY BIRTHDAY TO ME, HAPPY BIRTHDAY TO ME... Bye....
 



Ultimate Sampler Cake
C&P : SprinkleBakes

Chocolate mousse layer

2 teaspoons (one .25 oz. packet) powdered gelatin
2 tbsp. cold water
3 egg yolks (with whites reserved)
1/2 cup (100g) sugar
1/2 cup (120 ml) milk, hot (put in the microwave for 45 seconds)
8 oz. semisweet chocolate, chopped
1 1/2 cups (360 ml) heavy whipping cream


  1. Sprinkle gelatin evenly over the water in a medium saucepan. Let stand for 1 minute. Whisk in egg yolks and sugar together well (save the egg whites for the hummingbird cake layer). Stir in hot milk. Cook over medium-high heat, stirring constantly. Mixture will thicken after about 5 minutes. When done, it should be thick enough to coat the back of a spoon. Stir chopped chocolate into the cooked gelatin mixture and blend until chocolate has melted and even in color with no streaks of the yolk mixture. Allow to cool for 20 minutes, or until just warm.
  2. Line and 8-inch round pan with plastic wrap so that the inside is completely covered and plastic wrap overhangs all sides of the pan. Whip cream until stiff peaks form. Gently fold whipped cream into the chocolate mixture until well blended. Pour mousse into the plastic wrap-lined pan and smooth the top. Cover and freeze until solid, overnight. When mousse layer is frozen solid, remove from pan and remove plastic wrap. Transfer to a plate and store in the freezer while the other layers are baked and assembled.




Hummingbird cake layer

1 cup (120 g) all-purpose flour
1/2 cup plus 2 T (125 g) granulated sugar
1/3 teaspoon salt
1/3 teaspoon baking soda
1/3 teaspoon cinnamon ( x letak )
3 egg whites (use the ones reserved from the chocolate mousse layer)
1/2 cup (120 ml) vegetable oil
1/2 tsp. vanilla
3 oz. crushed pineapple, drained
1/3 cup (1.5 oz.) chopped pecans
1 overripe banana, mashed

  1. Preheat oven to 350°F. Grease an 8-inch round cake pan. Combine the first five (dry) ingredients. Add egg whites and oil, mix well. Add vanilla, pineapple, nuts and banana; stir to combine. Pour into the pan. Bake for 20-25 minutes. Let cool in pan 5 minutes. Turn out on a wire rack to cool completely. 




Red velvet layer

1 1/4 cups (150 g) all-purpose flour
3/4 cup (150 g) granulated sugar
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2 tsp. cocoa powder
3/4 cup (180 ml) vegetable oil
1/2 cup (120 ml) buttermilk
1 large egg
1 Tbsp. red food coloring
1/2 tsp cider vinegar
1/2 tsp vanilla extract

  1. Preheat oven to 350°F. Grease an 8-inch round cake pan. In a large bowl, combine the dry ingredients (first 5 ingredients). In a separate bowl, gently beat together the oil, buttermilk, egg, food coloring, vinegar, and vanilla with an electric mixer. Slowly add in the dry ingredients to the wet and mix until thoroughly combined. Pour the batter into the pan and bake for 25-28 minutes. Remove from oven. Let cool in pan 5 minutes. Turn out on a wire rack to cool completely.





Vanilla sour cream cake

1/2 cup (about 4 oz.) full fat sour cream
1 large egg
1/2 cup (100 g) granulated sugar
2 1/2 tablespoons vegetable oil
1 teaspoons vanilla extract
1/4 teaspoon salt
1/2 plus 1/8 teaspoons baking powder
1/4 tsp. baking soda
1 cup (120 g) all-purpose Flour

  1. Preheat the oven to 350°F. Grease an 8-inch round cake pan. Whisk together the sour cream, egg, sugar, vegetable oil, and vanilla extract. Sift the salt, baking powder, baking soda and flour over the wet ingredients; mix until smooth. Pour the batter into the pan. Bake the cake for 20-25 minutes, until it is beginning to brown on top. Remove the cake from the oven, and after 10 minutes turn it out of the pan onto a rack to cool.




Chocolate cake layer

1 cup (120 g) all-purpose flour
1/4 cup plus 2 tablespoons (about 50 g) unsweetened natural cocoa
powder, sifted
1/2 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt
1/2 cup (4 oz.) unsalted butter, melted and warm
1 1/4 cups (250 g) packed light brown sugar
2 large eggs
1 tsp. pure vanilla extract
1/2 cup (120 ml) hot coffee or hot water

  1. Preheat oven to 350°F. Grease an 8-inch round cake. In a small bowl, whisk the flour, cocoa powder, baking soda, and salt. In a large bowl, combine the melted butter and brown sugar with a wooden spoon or rubber spatula. Add the eggs and vanilla; stir until well blended. Add the flour mixture all at once and stir just until all the flour is moistened. Pour the coffee or hot water over the batter; stir just until it’s incorporated and the batter is smooth. Scrape the batter into the prepared pan. Bake 30 to 40 minutes. Let cool in the pan on a rack for 10 minutes. Turn the cake out of the pan onto a rack to cool completely



Cream cheese frosting, toppings and assembly

8 oz. cream cheese, at room temperature
1 1/2 cups (12 oz.) unsalted butter, softened
1 teaspoon vanilla extract
2 lbs. sifted confectioners' sugar
1 1/2 cups (about 12 ounces) rainbow jimmies/sprinkles
6 maraschino cherries, drained on paper towels ( aku xletak )
Rainbow nonpareils

  1. In a large mixing bowl, beat the cream cheese, butter and vanilla togetheruntil light and smooth. Add the sugar and beat on low speed until incorporated. Increase the speed to high and mix until very light and fluffy.
  2. Place the chocolate cake layer on a sturdy cake stand. Spread 1/3 cup of cream cheese frosting over the layer and top with the vanilla cake layer, spread with frosting as before and top with red velvet layer; cover with cream cheese frosting and top with hummingbird cake layer, spread with frosting and top with the frozen chocolate mousse layer. If the chocolate mousse layer is larger than the cake layers (they shrink a little in the pans, the mousse does not), trim the edges of the mousse layer so that it is flush with the sides of the other cake layers. Cover the entire cake, except for the very top, in a layer of cream cheese frosting. Place the frosted cake in a large baking pan and press handfuls of sprinkles onto the sides of the cake, allowing the excess sprinkles to fall back into the pan (do the best you can with this *wink). Please note! It’s important to cover the cake with sprinkles while the frosting is still tacky, so do this soon after covering the cake with frosting. Transfer leftover frosting to a piping bag fitted with a large star decorator tip. Pipe approximately 12 swirls of frosting around the top edge of the cake. Place a maraschino cherry on every other icing swirl. Sprinkle the swirls and cherries with pinches of rainbow nonpareils.





Tuesday, 12 February 2019

Daim Cake




     Assalamualaikum semua.... Lamanya aku tak bersiaran kat sini... Rasa rindu pun ada... Ye la, dah lama aku tak buat kek berkrim ni.... Sebelum tu aku nak ucapkan selamat tahun baru 2019... Walaupun dah lewat sebulan lebih... Hahahaa... Untuk permulaan tahun ni aku buat kek daim ni... Resepi ni aku dah peram dalam tiga tahun kot... Tak pernah buat... Cuma dok peram ja... Hahahaaa.... Katanya kek daim ni pames kat IKEA suatu ketika dulu... Tak tahu la sebab aku tak pernah lagi jejak kaki kat IKEA tu... Sapa yang pernah kesana mungkin tau rasa dia macam mana... Nak buat kek ni pun muda ja... Tak payah sangat pun... So, sapa-sapa yang teringin nak rasa kesedapan kek ni boleh la cuba... Thanks kak ita sebab sudi share resepi kek daim ni... Ok la, takat sini dulu... Bye... Jangan lupa cuba tau....
 




DAIM CAKE
C&P : Kak Ita

KEK SPAN HAZELNUT

3 biji telur
60 gm gula halus
1/4 sudu teh esen vanilla
3 biji telur putih
1/4 sudu teh tartar
30 gm gula halus
30 gm tepung cake
75 gm Hazelnut Ground
30 gm butter

Cara-Cara
  1. Butter di cairkan
  2. Putar kuning telur , gula ( 60 gm ) dan esen vanilla hingga kembang
  3. Dalam bekas lain, putar putih telur bersama tartar hingga berbuih.
  4. Masukkan gula ( 30 gm )perlahan-lahan dan putar lagi hingga kembang dan kaku
  5. Campurkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur dan kaup balik perlahan hingga bergaul sempurna
  6. Masukkan tepung dan hazelnut ground dan kaup balik rata
  7. Akhir sekali tuangkan butter yang telah di cairkan
  8. Sediakan loyang ukuran 8 inc dan lapik kertas pembakar dan oleskan minyak
  9. Tuangkan adunan kek dalam loyang
  10. Bakar pada suhu 170 C selama 25 minit ( oven perlu di panaskan 15 minit awal )
  11. Bila dah masak angkat dan sejukkan atas redai
  12. Bila dah sejuk kek, potong kepada 2 kepingan
  13. Sekarang kita sediakan kastard pula




 
KRIM KASTARD

250 ml susu segar
50 gm gula halus
40 tepung jagung
4 biji kuning telur
40 gm gula
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla

Cara-Cara
  1. Satukan kuning telur, tepung jagung, esen vanilla, secubit garam dan 40 gm gula halus hingga berkrim
  2. Susu dan 50 gm gula di masak hingga mendidih. Bila dah didih tuangkan dalam adunan kuning telur dan terus putar hingga sebati. Masak sebentar atas dapur dengan api perlahan sambil senantiasa di kacau hingga sedikit pekat. Jangan guna api besar ya, nanti bergentel. Jika bergentel jangan panik, masukkan semula dalam mesen pemutar dan putar hingga lembut
  3. Bila dah siap anda kena cepat-cepat sapu atas kek tadi, jika lambat kastard akan mula mengeras dan sukar nak layer pada kek nanti.
  4. Letakkan lapisan kek dan sapukan kastard
  5. Lapik dengan satu kepingan lagi dan sapukan kastard pada keseluruhan kek
  6. Sejukkan dalam peti ais sebentar
  7. Sementara itu kita sediakan croqan




CROQAN

100 gm badam cincang
100 gm gula halus
20 gm butter


Cara-Cara
  1. Masukkan badam cincang, dan gula dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel
  2. Kacau hingga karamel bersalut pada keseluruhan badam dan nampak kuning keemasan
  3. Tutup api dan masukkan butter
  4. Kacau rata hingga ia berderai
  5. Sejukkan





GANACHE COKLAT

150 gm krim tenusu ~ dairy wipping cream
15 gm sirap glucos
250 gm coklat masakkan gelap
10 gm butter
10 keping coklat Daim ~ di cincang
Croqan



Cara-Cara
  1. Didihkan krim dan sirap glucos
  2. Tuangkan dalam bekas yang berisi coklat gelap
  3. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan butter. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
  4. Akhir sekali campurkan croqan dan gaul rata ( ambil sedikit croqan larikan untuk tabur atas kek kemudian )
  5. Salutkan kek dengan ganashe coklat tadi dan taburkan coklat daim yang telah di cincang di atasnya.
  6. Ambil sedikit baki croqan dan taburkan atas kek
  7. Sejukkan
  8. Potong dan sedia di nikmati