Wednesday, 24 May 2017

Kek Onde-Onde



       Assalamualaikum semua.... Dah lama aku tak bersiaran... Sebelum kita menyambut bulan ramadhan ni, apa kata aku belanja resepi kek onde-onde yang sedap dan mabelesss yang aku copy dari blog kak diana... Terima kasih kak sebab sudi share resepi... Saya panjangkan kat sini pulak nohh.... Kalau ikutkan resepi asal untuk buat cupcake, tapi dah diubah jadi kek... Aku pulak cuma buat saiz 6inci ja... Padan la nak makan pun bukan ramai mana... Kalau nak buat saiz besar, sila gandakan adunan tu macam kak diana buat... Lepas ni rasanya kek-kek ni orang kurang nak layan dah sebab bulan puasa ni orang nak layan kuih, agar-agar, puding dan lauk pauk. So, sebelom puasa, kita layan kek dulu.... Apa-apa pun selamat menyambut bulan ramadhan... Jangan saja-saja nak tinggal puasa lak nanti... Hihihiii... Bye....





 C&P : Kak Diana
 Resipi Oleh ~ For The Love of Food ( TQ )

ONDE-ONDE CUPCKES
Makes 12 cupcakes

Real Pandan Extract
1 huge bunch of pandan leaves, cut into smaller pieces
1/2 cup water

Method
  1. Blend the pandan leaves and water together in a blender.
  2. Strain the pandan juice through a fine sieve, or a cheesecloth if you prefer.
  3. Squeeze out as much juice as you possibly can.


Pandan Cupcake
( Buat 2 kali adunan di bawah untuk versi kek | guna loyang 8 1/2 inci dan bakar pada suhu 180°C selama 25 minit atau sehingga kek masak ) ( untuk saiz kecik macam aku buat, cuma buat satu adunan saja, guna 2 loyang saiz 6inci, bakar lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak )

1 1/2 cups plain flour
1 1/4 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
3/4 cups caster sugar
125g unsalted butter at room temperature
2 tablespoons real pandan extract
2 eggs
1/2 cup milk

  1. MethodPreheat oven to 180 deg.
  2. Sieve flour, baking powder and salt through a fine sieve. Set aside.
  3. Beat butter and sugar together until white and fluffy.
  4. Add in eggs, one at a time.
  5. Add flour mixture, alternating with milk and the pandan extract. 
  6. Scrape down the sides of your mixing bowl and beat for another minute or two until the batter is well incorporated.
  7. Divide the batter equally into a muffin tin that has been lined with cupcake liners.
  8. Bake in the oven for 15 to 17 minutes, or until a skewer inserted comes out clean.
  9. Ensure that the cupcakes are cooled down to room temperature
    before you core and fill them.






Sirap Gula Melaka
Resipi Oleh ~ Akak Ayu @ Curlybabe's Satisfaction ( TQ )

Bahan-Bahan
200 gm gula melaka
2 cawan air

Cara-Cara
  1. Masak bahan-bahan di dalam periuk hingga 1. pekat dan springy.
  2. Masak hingga air gula menjadi dalam 1 cawan. Matikan api dan ketepikan.

 NOTE ~
Adunan akan cepat mengeras setelah ianya sejuk. Dinasihatkan supaya sentiasa memanaskan sirap gula melaka ini di atas api kecil.





Untuk versi kek onde-onde ini Diana gabungkan dengan Cream Cheese
Frosting. Resipinya rujuk di bawah ya.

Bahan-Bahan Frosting & Hiasan

500 gm cream cheese _ pada suhu bilik
227 gm unsalted butter _ pada suhu bilik
1 cawan - 1 1/2 cawan gula aising _ di ayak ( jika anda tidak suka manis, boleh bubuh 1 cawan. Jika yang suka manis tu bolehlah bubuh 1 1/2 cawan ya )
1 tbsp sirap gula melaka _ rujuk resipinya di atas
Hawaiian coconut flakes secukup kegunaan untuk hiasan

Cara-Cara
  1. Pukul cream cheese seketika. Kemudian masukkan unsalted butter dan pukul sebati.
  2. Kemudian masukkan gula aising dan pukul sehingga kembang.
  3. Masukkan sirap gula melaka dan pukul rata.
  4. Ambil sekeping kek dan lapis kek dengan krim dan drizzle sirap gula melaka di atasnya. Lapiskan lagi dengan sekeping kek dan ulang proses ini hingga kek habis digunakan.
  5. Sapukan keseluruh kek dengan krim dan hias mengikut kreativiti masing-masing.







2 comments:

  1. Assalamualaikum syapex, saya nk tanya utk cake 6inches awak pakai full recipe cream cheese ke utk frosting? Nampak sedap sgt cake tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam... Sy bt separuh adunan untuk adunan cheese tu...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...