Tuesday, 11 March 2014

Puding Karamel Tanpa Telur



    Assalamualaikum semua.... Hari ni kita layan puding pula... Cuaca panas-panas ni memang syok kalau layan puding. Terasa sejuk tekak tu... Tak dapat bayangkan. Hehehehee.. Dalam kesedapan menikmati puding ni, kita masih tertanya-tanya kemana hilangnya pesawat MH370. Dah masuk hari ke-4 tapi masih tak jumpa lagi... Sama-sama la kita doakan supaya pesawat tersebut dijumpai.... Berbalik pada resepi hari ni, aku ada buat puding karamel tanpa telur. Sangat sedap puding ni. Dah la senang nak buat. Rasa pun tersangat la sedap... Tak rugi kalau mencubanya... Kalau ada yang teringin nak merasa kesedapan puding ni, boleh la tengok resepi kat bawah tu... Terima kasi kak lina sebab kongsi resepi yang sememangnya sangat mudah dan sangat sedap...







Puding Karamel Tanpa Telur
Sumber : Lina pg

Bahan A
-2 sudu besar gula pasir ( gula hangus )


Bahan B ( puding )
-1 peket agar-agar serbuk 10gm
-4 cawan air
-1/2 cawan gula pasir [ aku letak 1/3 cawan ]
-1/2 cawan susu pekat manis
-1 tin susu cair
-3 sudu besar tepung kastard
-1 sudu kecik esen vanila


Cara-Cara
  1. Mula-mula buat gula hangus. Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang. Kemudian ketepikan.
  2. Satukan semua bahan B. Kacau atas api. Adunan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
  3. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat, tutup api, tapis dan tuang ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
  4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk sehingga puding mengeras, Terbalikkan puding dan boleh dihidangkan.







18 comments:

  1. assalamualaikum...rajin noo...mengupdate blog...semua menu2 sedap2 ..barulast week skodeng resepi ni tapi x gak buat2...tlg buatkn 1 blh pos ke kl...hkhoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. olooo...
      nk pos ke KL...?
      hancurrr la pudin tu...
      hihihii...

      Delete
  2. cer try yg versi guna susu pekat manis ...sedappsehh..cer buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jgk tu...
      alih2, bln posa ni br nk buat...
      kihkihkihhh...

      Delete
  3. Assalam syapex...
    Hurmmmm sedapnya...nyaman jer anak tekak bila puding ni meluncur masuk...sambil pejam mata menikmati puding tanpa telur yg sangat senang ni..
    Thanks sudi cube n bg credit link kat blog kak lina :)

    Kite sama2 doakan yg terbaik buat semua cabin crew dan juga penumpang MH370.Semoga mereka semua pulang dengan selamat.Jangan berhenti berdoa dan jgn berhenti berharap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu kak, mkn smbil pejam memang nikmat...
      hahahaa...
      resepi org kena bg krdt la ka...
      nti tuan punya mrah plk...
      hihiii....

      insyaallah, x lama lg jumpa la pesawat MH370 tu kan...

      Delete
  4. Senangnya.....sesuai untuk yg alergic dgn telur. Ada masa nanti leh cuba. Tq....

    ReplyDelete
  5. salam kenal Syapex, tahniah ya dari kak noor masukan majalah,,
    boleh try versi syapex puding sbb kat rumah akak ada yg tak suka telur hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. slm kenal jgk k.noor...
      mekasihhh utk ucapn tahniah tuu...
      cuba la akak, memang best...

      Delete
  6. Boleh try ni yg alergi telur..xpernah jupe resepi ni sblm ni
    http://www.rahsiaummi.com/atasi-cramp-semasa-mengandung/

    ReplyDelete
  7. suka tgk resepi kat blog ni, foto pun cantik2 juga. he2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kasih sbb sudi melawat blog sy ni...
      : )

      Delete
  8. as salam... ceq... nk tnya.. resepi ni utk loyang besaq mana?? hihihi... syukrannn..

    ReplyDelete
  9. Cantiknyaaaaaaaaaa licin betul teksturnya!!

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...