Sunday, 9 March 2014

Tiramisu



    Assalamualaikum semua... Kemarin kita telah dikejukkan dengan kehilangan Pesawat MAS MH370... Sampai sekarang ni masih belom jumpa lagi pesawat tu... Sama-sama la kita berdoa supaya semuanya selamat... Amin... Berbalik pada resepi hari ni, aku cuma buat tiramisu ja... Nak buat kek yang letak krim tak berapa rajin sikit. Ye la, sekarang ni musim panas, tak selesa la... So aku pun buat la tiramisu ni... Tapi kali ni aku guna mascarpone cheese. Walaupun harganya agak mahal, tapi berbaloi... Rasa pun lebih sedap dari cream cheese yang selalu kita guna tu... Tapi tak leh selalu buat la, nanti pokai... Ok la, jom tengok resepinya...









Tiramisu
C&P : Kak Wan


Bahan-bahan
-200ml thickened cream /whip cream
-250gm mascarpone cheese / krim keju (suhu bilik)
-110gm gula kaster [ aku letak 60gm ]
-2 sudu besar coffee segera + 1 cawan air panas (sejukkan dahulu)
-Serbuk koko secukupnya
-20 keping biskut lady finger

Loyang loose base tin / springform atau gelas


Cara-cara
  1. Pukul thickened cream hingga kental. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul krim keju dan gula hingga licin dan tidak berketul. Masukkan thickened cream dan kaup balikkan hingga rata.
  3. Celup lady finger beberapa saat ke dalam larutan kopi, susun di dasar loyang atau susun dahulu lady finger, kemudian tuang larutan kopi dengan sudu ke atasnya (supaya biskut tidak patah sewaktu di susun dalam loyang)
  4. Tuang adunan krim keju, ratakan, hentak sedikit loyang supaya rata.
  5. Ulangi langkah 4 hingga habis. Masukkan serbuk koko ke dalam penapis dan ayak di atasnya.
  6. Simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih sebelum di hidangkan.






Selamat Mencuba...



4 comments:

  1. salam..

    menawannya kek tiramisu tu..best ni makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiramisu ni memang best bila makan...
      susah nk jemu...

      Delete
  2. Menarik... Tak sabar nak cuba...

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...