Monday, 20 May 2019

Bingka Cheese Sarawak




     Assalamualaikum semua.... Banyak hari aku tak update blog ni... Kalau nak ikutkan, aku nak update resepi tiap-tiap hari masa bulan ramadhan ni... Tapi apakan daya,  mood tak berapa nak rajin... Disebabkan hari ni terlebih rajin, maka jadi la bingka cheese serawak ni... Dengar nama pun dah menarik kan... Ni belum cuba rasa la... Kompem tergoda punya.. Bingka cheese sarawak ni tak macam bingka yang biasa-biasa tu... Nak buat renyah sikit sebab nak kena masak agar-agar. Pastu nak campur dengan adunan tepung pulak... Tak macam bingka biasa tu. Paling mudah masuk semua bahan dalam blender, pastu blend sampai sebati, tuang dalam loyang & bakar... Bahan-bahan pun mahal sikit... Yela guna cheese... Mesti la mahal... Kalau ada yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah... Oh ya, lupa nak bagi tau. Aku guna loyang 7x7 inci... Ok la bye...

 



Bingka Cheese Sarawak
C&P : hasue

Bahan A:
1 peket agar2 cap ros (13g)
3 cawan air
1 cawan gula pasir

Bahan B
250g mentega
250 cream cheese Philadelphia
½ tin susu pekat manis(jika ingin kurang manis,guna krimmer pekat pun ok)
1 ½ cawan tepung hong kong
3 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla/jus lemon


Cara2
  1. Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
  2. Pukul telur ayam sehingga kembang.
  3. Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
  4. Masukkan tepung,cream cheese,esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati.
  5. Masukkan agar-agar (yang masih panas) sambil dipukul laju
  6. Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar didalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 175c selama satu jam atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
  7. Selamat mencuba.. ^_^


No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...