Sunday, 1 September 2013

Kek Coklat Beryogurt




   Assalamualaikum dan salam merdeka.... Masih belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan kepada seluruh penduduk malaysia.... Hari ni aku mulakan N3 untuk bulan 9 ni denagan menu kek coklat. Kalau cakap pasal kek coklat ni memang tak jemu... Entah la sebab apa ye... Kalau buat pasti habis punya... Untuk kek coklat ni aku letak deconya bagi nampak grand sikit... Aku letak coklat siput... Bukan siput tuttt naa.... Hahahahaa... Tekstur kek ni pun sangat moist walaupun guna kaedah bakar... Mungkin sebab guna yogurt kot... Resepi ni aku C&P dari kak inahar / Dr inahar... Jangan memain, doktor pun pandai masak tauuu.... Ok la, jom tengok resepi kek coklat ni...








KEK COKLAT BERYOGURT

Bahan-Bahan [ 1/2 adunan loyang bulat 6'' ]

-1 cawan tepung gandum*
-1 cawan gula perang
-1/2 cawan cocoa powder*
-1/2 cawan susu pekat manis
-1 tsp baking powder*
-1/2 tsp baking soda*
-1 1/2 biji telur
-1/2 cawan yogurt
-1/2 cawan corn oil
-1/2 tsp vanilla essence
-1/4 tsp garam,
-1/2 cawan air biasa (boleh juga dicampur 1/2 suduteh nescafe ngan 1/2 caw air panas)


Cara-Cara
  1. Ayak bahan * sekaligus
  2. Pukul sekejap semua bahan.
  3. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 hingga 60 minit bergantung kpd oven memasing ye.

*** Untuk ganache dan buttercream tu aku cuma guna yang lebihan buat kek sebelom ni... Sapa yang rajin boleh la buat... Makan macam tu saja pun dah sedap. Untuk coklat siput/kerang tu aku cairkan coklat masakan secara double boiler, pastu masukan dalam acuan siput/kerang. Sejukkan dah siap...





Memang sangat moist kek ni...
Sedap pulak tu....



8 comments:

  1. mak aiiii sedapnya.....
    terliur la plk.....kalau berasaskan coklat konpem sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu...
      x kira kek, biskut @ puding klau ada perasa coklat kompem sdp...

      Delete
  2. waaaa sangat terliur tengok kek ni...wrong timing la pulak tengok memalam ni!

    ReplyDelete
  3. nmpk mmg mosit sgt, nak akk nak try jugak la...thnx ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sgt moist...
      memang kena cuba...

      Delete
  4. cake looks delish..can i have a slice pls..

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...