Thursday, 16 January 2014

Cheddar Cheese Cake



   Assalamualikum.... Hari ni aku nak share satu resepi cheese cake yang sangat lemak berkrim masin-masin gitu... Rasa cheese cake ni lebih masin sikit... Mungkin sebab guna keju cheddar la... Tekstur kek ni pun sangat lembut dan gebu... Untuk tambah lemak-lemak kat badan tu kita tambah sikit parutan keju cheddar... Lagi la umphhh... Makan pun boleh tak ingat donia... Hahahaaa... Nak sedap lagi letak blueberry topping... Lagi la terangkat... Hihihiii... Jom kita pakat tambah lemak kat badan ni dengan membaking cheddar cheese cake ni... Meh kita tengok resepi kat bawah tu...








Cheddar cheese cake


Bahan A
-130g susu segar
-40g butter
-125g cheddar cheese, potong kecil2

Bahan B
-20g tepung gandum
-15g tepung jagung

Bahan C
-2 biji kuning telur

Bahan D
-3 biji putih telur
-80g gula kaster
-1 /8 sk cream of tartar


Cara-Cara
  1. Sediakan loyang bulat bersaiz 1 8cm, griskan & alaskan dasarnya dengan kertas minyak.
  2. Masak bahan2 A atas double boliler hingga cheese cair sepenuhnya.
  3. Alihkan & masukkan bahan2 B, gaul rata. Kemudian masukkan pula bahan C & gaul sebati.
  4. Pukul bahan2 D hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan dengan adunan tadi hingga sebati.
  5. Tuang dalam loyang & bakar guna teknik water bath pada suhu 1 50 C selama 50 minit.
  6. Segera keluarkan kek dari acuan bila masak, sejukkan sepenuhnya. Hiaskan.







Sedap, Sedap, Sedap...

2 comments:

  1. simple nye resipi kek cheese ni..nk try buat la..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sgt simple...
      boleh la cuba...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...