Tuesday, 18 November 2025

Lemon Poppyseed Cake


Lemon Poppyseed Cake


        Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Pagi² ni aku timboi share resepi kek la pulak... 😂😂😂 Aku dah lama tak guna biji poppyseed ni. Masa awai² mula buat blog dulu ada la guna sekali. Pastu senyap menyepi. Tak tau nak guna buat apa dah... Alih² hilang lagutu poppyseed tu... Ni saja cari resepi guna poppyseed & jumpa la kek lemon poppyseed. Resepi asal dia buat guna american buttercream, aku kurangkan sukatan gula & tambah cream cheese. Rasa dia lagi mantap baq hiangggg... Kat bawah tu aku buat versi separuh adunan. Sapa nak cuba buleh tengok resepi kat bawah tu... Bye...
 

Lemon Poppyseed Cake

 
Lemon Poppyseed Cake
C&P : tiktok hasratihassan | AcikDoh
 
170gm tepung gandum
1sdt baking powder
1/8 sdt baking soda
56gm butter ( suhu bilik )
60ml minyak ( aku guna minyak jagung )
155gm gula kastor
1/4 sdt esen vanilla
2 biji telur Gred AA
90ml susu
60ml jus lemon
1 sdb parutan kulit lemon
1 sdb poppyseed 
 
Cara-cara
  1. Satukan butter, minyak, esen vanilla dan gula dalam mixing bowl. Pukul sebati.
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sampai kembang.
  3. Satukan jus lemon dan susu.
  4. Masukkan adunan tepung yang diayak bersama baking powder dan baking soda berselang seli dengan campuran jus lemon dan susu. 3 kali tepung, 2 kali susu.
  5. Masukkan parutan kulit lemon dan poppyseed. Sebatikan.
  6. Bahagi adunan kepada 3 bahagian sama banyak dan bakar dalam loyang 6 inci pada suhu 180°C selama 25-30 minit ( ikut oven masing² ) atau sehingga kek masak.

Lemon Poppyseed Cake

 
Lemon Buttercream
 
230gm butter
250gm cream cheese ( aku tambah )
2 cawan gula aising ( aku guna 1 cawan ja ) 
5 sdb jus lemon

Cara-cara
  1. Pukul butter dan cream cheese hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga habis.
  3. Masukkan jus lemon. Terus pukul sehingga gula larut dan tak rasa kasar. 

Lemon Poppyseed Cake


Cara Melapis
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan lemon buttercream atas kek dan ratakan. Letak sekeping kek lagi. Buat kaedah yang sama untuk lapisan kek yang seterusnya.
  2. Salut seluruh kek dengan baki buttercream.
  3. Boleh hias kek dengan potongan lemon.
  4. Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong. 
 
 
Lemon Poppyseed Cake

Lemon Poppyseed Cake

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...