Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Pagi² ni aku timboi share resepi kek la pulak... 😂😂😂 Aku dah lama tak guna biji poppyseed ni. Masa awai² mula buat blog dulu ada la guna sekali. Pastu senyap menyepi. Tak tau nak guna buat apa dah... Alih² hilang lagutu poppyseed tu... Ni saja cari resepi guna poppyseed & jumpa la kek lemon poppyseed. Resepi asal dia buat guna american buttercream, aku kurangkan sukatan gula & tambah cream cheese. Rasa dia lagi mantap baq hiangggg... Kat bawah tu aku buat versi separuh adunan. Sapa nak cuba buleh tengok resepi kat bawah tu... Bye...
Lemon Poppyseed Cake
C&P : tiktok hasratihassan | AcikDoh
170gm tepung gandum
1sdt baking powder
1/8 sdt baking soda
56gm butter ( suhu bilik )
60ml minyak ( aku guna minyak jagung )
155gm gula kastor
1/4 sdt esen vanilla
2 biji telur Gred AA
90ml susu
60ml jus lemon
1 sdb parutan kulit lemon
1 sdb poppyseed
Cara-cara
- Satukan butter, minyak, esen vanilla dan gula dalam mixing bowl. Pukul sebati.
- Masukkan telur satu persatu dan pukul sampai kembang.
- Satukan jus lemon dan susu.
- Masukkan adunan tepung yang diayak bersama baking powder dan baking soda berselang seli dengan campuran jus lemon dan susu. 3 kali tepung, 2 kali susu.
- Masukkan parutan kulit lemon dan poppyseed. Sebatikan.
- Bahagi adunan kepada 3 bahagian sama banyak dan bakar dalam loyang 6 inci pada suhu 180°C selama 25-30 minit ( ikut oven masing² ) atau sehingga kek masak.
Lemon Buttercream
230gm butter
250gm cream cheese ( aku tambah )
2 cawan gula aising ( aku guna 1 cawan ja )
5 sdb jus lemon
Cara-cara
- Pukul butter dan cream cheese hingga sebati.
- Masukkan gula aising yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga habis.
- Masukkan jus lemon. Terus pukul sehingga gula larut dan tak rasa kasar.
Cara Melapis
- Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan lemon buttercream atas kek dan ratakan. Letak sekeping kek lagi. Buat kaedah yang sama untuk lapisan kek yang seterusnya.
- Salut seluruh kek dengan baki buttercream.
- Boleh hias kek dengan potongan lemon.
- Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong.






No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...