Assalamualaikum dan selamat petang semua. Hari ni aku nak share resepi kek ombre kuning pulak. Kek ni aku but sekali dengan kek lemon poppyseed haritu. Cuma tak sempat nak update ja. Ombre kali ni dia tak berapa menyerlah sangat. Kuning dia macam nak sama jaa. Aku tak mau la guna banyak sangat pewarna tu. Ingat nak tambah warna oren sikit kat bahagian kuning terang tu. Takut jadi terang sangat. So, tak bubuh laaa... Tapi boleh la kaannn.... Kek dia cuma kek span vanilla ja. Aku tambah parutan kulit lemon & jus lemon. Kalau nak bagi bau lebih kuat lemon tu boleh tambah lagi la parutan tu. Kalau sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu. Byeee...
Yellow Ombre Cake
Kek Span Lemon
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
170 gm tepung kek
40 gm air + 30gm jus lemon
180 gm gula halus
170 gm tepung kek
40 gm air + 30gm jus lemon
1/2 sudu besar parutan lemon ( boleh lebihkan kalau nak bau lebih kuat )
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
Pewarna kuning
Cara-cara
- Mula-mula satukan, tepung kek dan baking powder kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
- Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung dan pewarna kuning. Kemudian putar dengan speed perlahan dulu. Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu. Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
- Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula sehingga rata.
- Bahagi adunan kepada 6 bahagian dan letak pewarna kuning mengikut ton yang sesuai.
- Sediakan beberapa biji loyang 6 inci dan oles dengan marjerin dan alas dengan cooking sheet.
- Tuang adunan dan bakar pada suhu 150°C selama 10-15 minit atau sehingga kek masak.
- Bila kek sudah masak, keluarkan kek dari loyang dan biarkan di atas redai sehingga kek sejuk.
Cream cheese frosting
250gm cream cheese
50gm gula aising
400gm non dairy whipping cream
Cara-cara
- Pukul non dairy whipping cream hingga kental. Ketepikan.
- Pukul cream cheese dan gula aising yang telah diayak sehingga sebati.
- Satukan cream cheese dengan non dairy whipping cream. Sebatikan.
- Boleh salut pada kek.
Cara melapis kek
- Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cream cheese frosting. Ratakan. Letak lagi sekeping kek. Ulang hingga kepingan kek yang terakhir.
- Salut seluruh kek dengan cream cheese frosting.
- Paipkan keliling kek dengan baki cream cheese frosting menggunaka nozzle kesukaan anda. Boleh letak potongan lemon keliling kek. Boleh juga tuang filling lemon atas kek jika suka.
- Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong.







No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...