Salam dan Selamat Hari Guru kepada semua warga pendidik... Tak lupa jugak kepada guru yang pernah mengajar aku dari tadika ( PASTI ), darjah satu hingga darjah enam ( SEK KEB PAUH ) dan dari tingkatan satu hingga tingkatan enam ( SEK MEN KEB DATO' SHEIKH AHMAD ). Jasamu tetap ku kenang sampai bila-bila... Sempena hari guru ni kita jamu mata dengan kek tiramisu yang sangat menggiurkan ni.... Mengiurkan ke....? Macam tak je... Kalau tak menggiurkan pun tak pa, janji sedap... Huhuhuuuu.... Jom-jom tengok resepi kat bawah ni....
Kek Span Kopi
Sumber Resepi:Chef Noraini Zakaria
C&P : Rahel
Bahan-bahan:
-140g gula kastor
-15g ovalette
-5 biji telur gred A
-125g tepung kek}
-1 sdt serbuk penaik}--diayak (A)
-75g minyak masak
-40g air}
-1 sdt emulco kopi}--disatukan (B)
-1 sdt serbuk nescafe}
Cara membuat:
- Gaul ovalette dan gula kastor dalam mangkuk adunan.Masukkan telur dan bahan (A).Pukul kelajuan perlahan selama 2 minit dan tukar kelajuan tinggi selama 5 minit hingga kembang dan gebu.
- Perlahankan kelajuan dan tuang campuran (B).Pukul lagi kelajuan tinggi selama 5 minit lagi hingga adunan gebu.
- Tuangkan minyak masak dan gaul perlahan-lahan hingga sebati.
- Sediakan Loyang 8" yang sudah di alas dengan baking paper. [ aku bahagi adunan kepada tiga bahagian dan bakar berasingan. Guna loyang bulat 8'' ]
- Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.Setelah masak segera keluarkan dari oven kemudian terlangkupkan kek selama 5 minit.Terbalikkan semula.Biarkan kek sejuk.Potong kek kepada 3 lapisan. [ Bakar selama 20 minit atau sehingga masak pada suhu 150c ]
Mousse Keju
Sumber:Wendy Kor
Bahan-bahan:
Bahan A
-500g Keju Mascarpone--->>yg ni I guna krim keju [ aku guna cream cheese 250gm saja ]
Bahan B
-6 biji kuning telur [ aku letak 3 biji ]
-100g gula kastor [ aku letak 50gm ]
Bahan C
-20g gelatin [ aku letak 1/2 sudu makan ]
-30ml air suam
Bahan D
-250g krim putar--->>yg ni I guna non-dairy whipping cream [ aku letak 1 1/2 cawan non-dairy whipping cream ]
Bahan E ( Sirap Kopi )
-80g gula [ aku letak 40gm ]
-80ml air [ aku letak 50ml ]
-10g kopi segera [ aku letak 1 sudu makanserbuk nescafe ]
-10ml minyak kopi--->>yg ni I tak letak [ ganti 1/2 sudu teh kopi emulco ]
Hiasan:
-60g serbuk koko
-10 keeping Biskut Ladie's Figure [ tak letak ]
-coklat rice [ aku tambah ]
Cara-cara:
- Masakkan bahan A cara double boil sehingga lembut.Ketepikan dahulu.
- Gaul bahan B sehingga sebati dan panaskan cara double boil pada suhu 80'C.Campurkan no.1dan kacau sekata.
- Larutkan bahan C sehingga gelatin larut dengan betul.Masukkan no.2 dan gaul hingga sekata. Masukkan bekas ke dalam mangkuk yang telah diisikan air sejuk dan ais.Teruskan mengacau bahan itu untuk menurunkan suhunya.
- Pukul bahan D sehingga kembang [ simpan 2/3 adunan non-dairy whipping cream yang telah dipukul kental untuk dilepa pada kek ] dan campurkan ke dalam bancuhan di atas.Kacau hingga sebati.
Sirap Kopi
Masakkan dan kacau bahan E sehingga gula larut.
Cara Deco Kek
- Letakkan satu lapis kek di dalam mousse ring 8".Sapu sirap kopi di atas kek.Tuangkan 1/2 bancuhan mousse ke atas kek.Celupkan biskut Ladie's Figure ke dalam sirap kopi sebelum disusun di atas mousse.Kemudian tuangkan baki mousse.
- Taburkan serbuk koko di atas mousse dan simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dihidangkan.
Catatan by Rahel:
Untuk hiasan terpulang kepada citarasa masing-masing.Rahel hias kek guna non-dairy
whipping cream dan sedikit coklat bentuk bunga ros.Atasnya pula Rahel ayakkan sedikit serbuk
koko.Sekiranya ingin membuat Tiramisu in jar abaikan gelatin itu (bahan C).
Cara Aku Buat
- Letak sekeping kek atas papan kek. Renjis Sirap kopi. Sapu mousse keju keseluruh permukaan kek tersebut. Letak sekeping kek lagi.
- Ulang langkah 1 untuk lapisan berikutnya.
- Sapu keliling kek dengan non-dairy whipping cream yang disimpan tadi
- Setelah siap, tabur serbuk koko dan coklat rice atas permukaan kek. Hias ikut cita rasa masing-masing.
- Simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dihidangkan.
Gebu dan lembut...
Lemak berkrim lagi...
amboi decoration dy. cantekkk. :))
ReplyDeleteala....
Deletebias2 ja...
Canteknya kek dia..sedap ni, ada rasa nescaffe..lama x mkn
ReplyDeletebiasa ja...
Deletehehehee...
bau aroma nescafe tu pun dah memikat selera....