Monday, 22 December 2025

Chocolate Moist Cake with Chocolate Cremeux



       Assalamualaikum dan selamat malam semua. Malam ni aku nak share resepi kek yang agak popular kat mana² media sosial. Pakat dok tunjuk kek coklat yang banyak lapis dengan krim chocolate cremeux. Aku pun apa lagi, kena la cuba. Aku buat versi bulat sebab bagi aku versi bulat ni senang nak handle dari versi segi empat tu. Resepi kat bawah ni asal dia buat versi segi empat, aku ubah buat guna loyang 6 inci. Cremeux ni dia agak lembut. Testur macam puding² giteww... Memang kena sejukkan dulu dalam peti ais baru boleh nak salut dekat kek. Sapa² nak Cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byee....

Chocolate Moist Cake with Chocolate Cremeux 
C&P : Tiktok nahlahrsl 
 
Chocolate Moist Cake
 
250gm gula perang
160ml buttermilk
160 minyak sayur ( aku guna minyak jagung )
120gm yogurt
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
1 tsp baking powder
2 tsp baking soda
1/2 tsp garam
250ml air panas
1 tbsp kopi segera
50gm serbuk koko
 
Cara-cara
  1. Satukan gula perang, buttermilk, minyak sayur, yogurt, telur dan esen vanilla dalam mixing bowl. Whisk hingga sebati.
  2. Masukkan tepung, baking powder, baking soda dan garam yang telah diayak. Sebatikan.
  3. Satukan serbuk kopi segera dan serbuk koko dalam air panas. Kacau hingga larut. Tuang dalam adunan tepung tadi. Sebatikan.
  4. Bahagi adunan sama banyak kepada 3 bahagian. Bakar dalam loyang 6 inci selama 30 minit atau sehingga kek masak.



Chocolate Cremeux
 
200gm dark chocolate
120ml susu segar
120 ml whipping cream ( aku guna double cream )
2 biji telur + 1 kuning telur
25gm gula
 
250gm cream cheese
15gm serbuk koko
30gm gula aising
120ml whipping cream ( aku guna double cream )
 
Cara-cara
  1. Satukan telur, kuning telur, susu segar, whipping cream dan gula dalam pan.
  2. Masak dengan api perlahan. Sentiasa whisk. Masak sehingga kelihatan sedikit likat dan terus tutup api.
  3. Tapis adunan ke dalam dark chocolate. Gaul sehingga kesemua dark chocolate cair. Tutup permukaan adunan dengan cling wrap dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam.
  4. Satukan cream cheese, esen vanilla, serbuk koko dan gula aising dalam mixing bowl. Putar sehingga sebati. Setelah sebati, masukkan whipping cream dan sebatikan.
  5. Masukkan adunan chocolate cremeux dan sebatikan.
  6. Simpin adunan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam sebelum diguna. Pastikan adunan dilapik dengan cling wrap atau lebih mudah masukkan dalam piping bag.

Chocolate Moist Cake with Chocolate Cremeux


Cara Melapis Kek
  1. Potong atas kek yang merekah, keras atau tidak sekata. Kemudian potong pada tengah kek. Akan ada 6 lapisan kek kesemuanya.
  2. Letak cake ring saiz 6 inci atas papan kek. Masukkan plastik mika dalam cake ring tersebut. Kemaskan. Pastikan guna plastik mika yang tinggi sebab kek akan tinggi.
  3. Masukkan lapisan kek yang pertama dalam cake ring. Paipkan Chocolate Cremeux. Ratakan. Letak sekeping kek lagi. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir. Setelah siap, simpan dalam peti sejuk dalam beberapa jam.
  4. Setelah beberapa jam, keluarkan kek dan buka plastik mika. Kemaskan tepi-tepi kek. Paipkan seluruh kek dengan Chocolate Cremeux. Kemaskan kek.
  5. Sejukkan dahulu kek sebelum di potong. Boleh tabur atas kek dengan flaky sea salt jika suka.

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...