Monday, 22 December 2025

Red Velvet Cake

      
        Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Cuti² ni meh layan resepi kek red velvet. Tujuan asal aku buat red velvet ni sebab aku nak test red velvet cookie crumbs dari Grandea tu. Jadi cantik bila salut kat seluruh kek. Lepas ni tak payah la potong kat mana² bahagian kek kalau nak buat serdak² kek ni sebab dah ada yang jual dah. Mudah keja kan. Resepi kat bawah ni aku buat separuh adunan daripada resepi asal. Sapa nak cuba buat boleh tengok resepi kat bawah tu. Byeee....

 
Red Velvet Cake
C&P : tiktok sabsweets
 
60gm butter
100gm gula
155gm tepung gandum
1/2 sudu baking powder
1 tbsp serbuk koko 
1 biji telur
110ml minyak sayuran ( aku guna minyak jagung )
120ml buttermilk
1 tsp esen vanilla
1 tbsp pewarna merah
 
 
Cara-cara
  1. Pukul butter, esen vanilla dan gula hingga kembang. Masukkan minyak pukul sebati. Masukkan telur, pukul sebati. Masukkan buttermilk dan pewarna merah. Sebatikan.
  2. Ayak tepung gandum, baking powder dan serbuk koko. Satukan dengan adunan butter tadi. Masukkan sedikit demi sedikit sehingga habis. Sebatikan.
  3. Bahagi adunan sama banyak kepada 3 bahagian. Bakar menggunakan loyang 6 inci selama 20 minit atau sehingga kek masak pada suhu 180°C ( ikut oven masing² )



 
Cream Cheese Frosting
 
150ml whipped cream ( aku guna 250ml double cream )
250gm cream cheese
40gm gula aising
1 tsp esen vanilla
 
Cara-cara
  1. Ayak gula aising. Satukan semua bahan dalam mixing bowl. Mix hingga sebati.
  2. Sedia digunakan. 


 
Cara Melapis Kek
 
Red velvet cookie crumbs secukupnya 
  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cream cheese frosting. Ratakan. Letak sekeping kek lagi. Ulang langkah yang sama untuk lapisan kek yang berikutnya.
  2. Salut seluruh kek dengan baki cream cheese frosting.
  3. Simpan sekejap dalam peti sejuk.
  4. Keluarkan dan salut seluruh kek dengan red velvet cookie crumbs.
  5. Sejukkan dahulu sebelum dipotong. 

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...