Bahan-Bahan [ sorang makan ]
-4 keping roti
-aiskrim kegemaran
-bread crum secukupnya
-1 biji telur [ dipukul sedikit ]
Cara-Cara
- Ratakan roti hingga leper.
- Letak aiskrim ditengah-tengah roti yang leper tersebut.
- Tutup aiskrim dengan sekeping roti lagi.
- Tekap dengan gelas getah. Pastikan kedua-dua belah roti bercantum supaya aiskrim tak meleleh keluar.
- masukkan kedalam bekas plastik dan simpan semalaman dalam tempat sejuk beku.
- Setelah semalaman, keluarkan dari peti sejuk. Pukul telur, salut seluruh aiskrim dan golek-golek atas bread crum.
- Simpan semula di tempat sejuk beku sehingga sedia digoreng.
- Masa nak goreng, pastikan minyak betul-betul panas dengan api kuat. Goreng kurang dari satu minit supaya aiskrim tak cair.
- Sedia dinikmati.
Untuk step salut dengan bred crum tak disertakan..
Harap maaf yee..
ishh saya tak penah makan eskrim goreng ni.. kesian kann...
ReplyDeletealaaa.... sy pn dlu tak pnah mkn gak..
DeleteBila tgk org bt, teringin la pulak...
tu yg try bt...
dulu2 mieza selalu wonder..mcm mana nak goreng ice cream..tak ke cair tu...sekali mieza makan kat kedai..perghhhh sedap rupanya! rupa2nya dibalut dgn roti dulu ye...ketinggalan sungguh mieza nih kan!
ReplyDeleteSama la kita kt sini. Yg boleh kenal pn waktu skolah dlu2. Nmpak student bt jual masa hari kantin. Kalau x, smpai skrang x tau mcm mana rupa aiskrim goreng tu... Heheeheee...
Deletekalau da goreng ... mesti terus mkn ek
ReplyDeleteyupp...
Delete