Saturday 26 January 2013

Hokkaido Chiffon Cake


  Salam semua... Hari ni kita buat Hokkaido Chiffon Cake pulak. Boleh makan sambil minum petang. Aku amek resepi ni kat blog rahel. Terima kasih la tuan blog sebab sudi berkongsi resepi ni. Kalau nak tengok resepi asal dari blog dia klik sini. Kek ni memang gebu dan lembut. Untuk inti kastard tu, aku cuma letak dairy whipping cream yang dah diputar hingga gebu. Huuuu... Memang sedap makan kek dengan krim ni. Cair dimulut gitu...  Lepas tu ada buah kiwi fresh sama, lagi la nikmat.... Tak rugi kalau cuba buat. La ni kita tengok resepi yang kat bawah pula...



Bahan-Bahan

Bahan A
-150g tepung kek-ayak 2x
-1 sudu teh serbuk penaik
-1 sudu besar susu tepung
-100g gula kastor [ aku letak 80gm ]

Bahan B:(disatukan dan dikacau rata)
-70ml minyak jagung/canola oil
-4 biji kuning telur
-100ml susu segar
-1 sudu teh strawberry paste/esen vanila [ ganti perisa mocca, strawberry habis ]

Bahan C:
-4 biji putih telur
-80g gula kastor [ aku letak 50gm ]
-1/4 sudu teh cream of tartar


-buah kiwi untuk hiasan [ aku tambah ]

Cara-Cara
  1. Satukan bahan A di dalam mangkuk,kacau hingga rata.
  2. Masukkan bahan B ke dalam campuran bahan A.Kacau hingga licin.Ketepikan.
  3. Putar putih telur hingga berbuih,masukkan cream of tartar dan gula kastor sedikit demi sedikit sambil putar sehingga naik dan kembang (stiff peaks).
  4. Masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam bancuhan kuning telur tadi.Kacau perlahan. Kemudian masukkan lagi 2/3 putih telur ke dalam bancuhan kuning telur dan kacau sebati dengan perlahan.
  5. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas (letak cawan kertas di atas alat penimbang,isikan dg adunan kek dan timbang 55g setiap satu cawan ).
  6. Bakar dalam oven (rack tengah,guna api atas & bawah) pada suhu 170'C selama 20-25 minit. (tergantung kepanasan oven masing-masing)
  7. Setelah masak,keluarkan kek dari oven,biarkan sejuk selama 2-3 minit.Cucukkan nozel ke dalam dasar kek dan paipkan kastad tadi.Taburkan permukaan kek dengan ''snow powder'' [ aku tak letak ] dan letak buah kiwi sebagai hiasan.




Inti Kastad:
-70g instant custard powder [ yang ni tak letak ]
-200g susu segar sejuk dr pt sejuk [ yang ni tak letak ]
-300g dairy whipping cream-diputar hingga gebu [ aku guna yang ni saja ]


Cara-Cara
  1. Satukan custard powder dengan susu segar,kacau hingga pekat.
  2. Masukkan whipping cream dan gaul rata.Isikan ke dalam piping bag yg telah diletak nozel bentuk star.





Apa Lagi...
Jom Makan...



2 comments:

  1. mmg best kek ni kan...tp akak tak penah buat..penah mkn je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy sblom ni x pnah mkn, cuma pnah tngok je...
      hehehee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...