Tuesday 29 January 2013

Donut Keledek


   Salam.. Hari ni minum petang dengan donut keledek... Aku amek resepi ni kat blog jintanmanis. Resepi asal dia buat donut kentang. Tapi aku guna resepi kat blog dia ganti keledek. Keledek dengan kentang tu sama saja. Kat depan dia tu pun kita panggil ubi dulu pastu baru namanya... Keledek ni pak lang aku kasi, so tak tau nak buat apa, buat donat jela... Nak rebus rasa macam biasa-biasa ja. Maka jadi la donat... Masa dok timbang tepung gandum tu, tengok-tengok, cukup 150gm saja. Macam mana ni...? Hmmmm... Ganti dengan tepung roti la untuk 100gm lagi tu. Alhamdulillah... Donatnya menjadi dengan elok dan sedap... Jom kita tengok resepi kat bawah...


Bahan-bahanya

-250 gram tepung gandum[ aku letak 150gm tepung gandum, 100gm tepung roti ]
-80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil) [ ganti keledek ]
-2 sudu besar susu tepung/skim milk
-1 biji telur ( dipukul sedikit)
-80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
-1 1/2 sudu besar marjerin
-2 sudu besar gula
-4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)

( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu
rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai
agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)

Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
  2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
  3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut keledek bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba..



Donat aku ni tak berapa bulat sangat..
Tapi boleh la...

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...