Salam semua. Hari aku nak tunjuk menu tengahari aku, daging masak black papper. Asalnya nak masa kurma daging, alih-alih rempah kurma dah habis... So, kita tukar jadi daging masak black papper. Resepi ni kaya dengan sayur sebbab aku boh macam-macam dalam menu ni. Daging tak banyak mana pun. Jaga kesihatan... Jom tengok resepinya...
Bahan-Bahan
-150gm daging
-1/2 sudu makan lada hitam [ ditumbuk ]
-1 sudu maka sos tiram
-1 sudu makan kicap manis
-1 sudu makan sos cili
-halia [ dihiris nipis ]
-1/2 biji bawang besar
-2 ulas bawang putih
-lada benggala merah dan kuning
-lobak merah
-shitake mushroom
-tomato
-cili padi dihiris tengah
Cara-Cara
- Semua sayur dan daging dihiris mengikut kemahuan masing-masing. Perap daging dengan hirisan halia.
- Tumis bawang putih dan masukkan daging. Goreng hingga separuh masak.
- Masukkan kicap manis, sos cili dan sos tiram. Gaul rata dan masukkan lada hitam.
- Masukkan lobak merah, dan shitake mushroom dahulu. Masak seketika, kemudian baru masukkan lada benggala, bawang besar, cili padi dan tomato. Tambah air jika kelihatan kering.
- Masak sehingga sayur kelihatan lembut dan tutup api.
- Hidang bersama nasi panas...
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...