Friday, 11 January 2013

Daging Masak Black Papper


   Salam semua. Hari aku nak tunjuk menu tengahari aku, daging masak black papper. Asalnya nak masa kurma daging, alih-alih rempah kurma dah habis... So, kita tukar jadi daging masak black papper. Resepi ni kaya dengan sayur sebbab aku boh macam-macam dalam menu ni. Daging tak banyak mana pun. Jaga kesihatan... Jom tengok resepinya...

Bahan-Bahan

-150gm daging
-1/2 sudu makan lada hitam [ ditumbuk ]
-1 sudu maka sos tiram
-1 sudu makan kicap manis
-1 sudu makan sos cili
-halia [ dihiris nipis ]
-1/2 biji bawang besar
-2 ulas bawang putih
-lada benggala merah dan kuning
-lobak merah
-shitake mushroom
-tomato
-cili padi dihiris tengah

Cara-Cara
  1. Semua sayur dan daging dihiris mengikut kemahuan masing-masing. Perap daging dengan hirisan halia.
  2. Tumis bawang putih dan masukkan daging. Goreng hingga separuh masak.
  3. Masukkan kicap manis, sos cili dan sos tiram. Gaul rata dan masukkan lada hitam.
  4. Masukkan lobak merah, dan shitake mushroom dahulu. Masak seketika, kemudian baru masukkan lada benggala, bawang besar, cili padi dan tomato. Tambah air jika kelihatan kering.
  5. Masak sehingga sayur kelihatan lembut dan tutup api.
  6. Hidang bersama nasi panas...






No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...