Friday, 27 December 2013

Cranberry Cake



    Assalamualaikum dan salam jumaat semua.... Sebelom tu aku nak ucapkan selamat hari krismas kepada yang menyambutnya walaupun dah terlepass.... Kita yang tak sambut pun tumpang sekaki... Tumpang tang cuti tu la... Kalau ada kawan-kawan yang sambut krismas boleh la pi melawat yee... Sebenarnya aku nak update resepi ni sebelom krismas lagi. Tapi tak tau sebab apa line kat kampung aku ni kureng sikit... Nak buka blog pn payah... Tapi tak sangka pula hari ni ok pulak... Berbalik pada resepi kali ni, aku ada cuba buat kek yang guna buah cranberry... Saja nak cuba.. Buah cranberry tu kak aku belikan. Teringin nak rasa yang fresh punya... Bila rasa, mak aii... Masamnya... Pas tu ada rasa pahit-pahit sikit... Macam menyesal pulak suruh beli. Untuk tak bagi membazir, aku google la cari resepi nak selamatkan buah ni.. Cari punya cari tak jumpa yang berkenan. Alih-alih buah tu aku buat puri dan guna kek span vanila sebagai asas kek dia... Rasa kek ni ok laa.. Tapi hari pertama tu ada rasa masam-masam lagi. Tapi bila makan esoknya, masam tu dah kurang sikit... Memang sedap... Kalau yang teringin nak cuba, boleh la tengok resepi kat bawah tuu... 




Cranberry Cake

Pure Vanilla Sponge Cake
(recipe source: by Sonia aka Nasi Lemak Lover)
*makes a 6”cake

-3 egg yolks
-15g sugar
-55g vanilla water (or 1/2tsp vanilla extract + 50g water)
-40g corn oil
-80g Top flour (high ratio flour) or cake flour

-3 egg whites
-55g sugar
-1/4tsp cream of Tartar


Method
  1. Prepare one 6” round cake tin (Not a non-stick), don’t need to line paper.
  2. Immediate separate cold eggs from fridge (easy to separate this way) into two mixing bowls. Set aside to return to room temperature.
  3. Add in sugar into egg yolks, immediately lightly whisk the egg yolks and sugar till light (Try to whisk immediately once sugar is added into egg yolks, egg will cover the sugar and turned hard if sit there for too long).
  4. Add in corn oil, mix well. Then add in vanilla water, stir well to combine.
  5. Sift in flour, stir till well combine.
  6. Whisk egg whites and cream of tartar till foamy, gradually add in sugar in there times and continue beat until approaching stiff peaks (meringue stand straight up with a little curve at the tip) or till stiff peaks (this stage is a bit difficult to fold with egg yolk mixture)
  7. Take 1/3 of meringue and use a hand whisk to mix well with egg yolk batter.
  8. Fold in 1/3 of meringue and use a silicone spatula, gently fold with egg yolk batter till slightly combined. Fold in the balance meringue and gently fold till well combined.
  9. Pour into round cake tin, bake at pre-heated oven at 140C (no fan) for 25mins at low rack, then increase to 160C(fan forced) for another 35mins.
  10. Once baked, turn your chiffon tin upside down and cool completely before remove from the tin.





 Puri Cranberry

-1 cawan buah cranberry
-2/3 cawan air
-1/2 cawan gula

Cara-Cara
  1. Satukan kesemua bahan dalam periuk. Masak dengan api yang sederhana sehingga buah cranberry lembik lebih kurang 5 minit.
  2. Teruskan masak hingga pekat. Apabila telah pekat, tutup api dan sejukkan.
  3. Untuk mendapatkan puri yang lincin, blender puri dengan pengisar.




Cara Penyediaan Kek

-300gm fresh cream [ pukul kental ]
-hawaii coconut flake
-sedikit jus

Cara-Cara
  1. Apabila kek telah sejuk, potong kepada tiga bahagian.
  2. Letak sekeping kek atas papan kek dan renjis sedikit jus. Sapu puri cranberry keseluruh permukaan kek. Ratakan pula fresh cream dan letak sekeping kek lagi.
  3. Ulang langkah 2 untuk lapisan berikutnya.
  4. Sapu lebihan fresh cream seluruh kek.
  5. Tabur dengan hawaii coconut flake dan hias dengan buah cranberry segar.





jom makan...
tapi dah habis dahh...
hehehee...


6 comments:

  1. Sedapnya...tak perasan mulut ternganga minta disuapkan kek tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. xterdaya tangan ni nk p suap sbb jauh sgt..
      pp tu.. jauh oiii...
      heheheee...

      Delete
  2. Sedap, menarik , tertarik semua ada nih. Cantik betul kejadian kek tu syapex (y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kasih akak atas pujian yg x terhingga 2...
      : )

      Delete
  3. Replies
    1. doa2kn la supaya satu hari nanti dpt buka kdai kek...
      : )

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...