Friday, 20 December 2013

Raspberry Cheese Cake



     Assalamualaikum dan salam jumaat semua.. Hari ni aku nak share resepi cheesecake lagi. Tapi bukan yang bakar. Untuk resepi ni aku amek dari Kak Hana. Kak Hana buat guna buah strawberry. Kak Hana pulak amek resepi ni kat Kak Zai. Dia buat black forest cheese cake. Aku pula ganti dengan buah raspberry. Rasa dia masam sikit kalau nak bandingkan dengan buah strawberry tu.. Memang sesuai la sebab cheese tu dah rasa lemak-lemak. Bila makan dengan buah yang masam ni, hilang la rasa muak tu... Nak makan banyak keping pun tak kisah... Tapi kena kisah jugak sebab nanti nak kena ternak lemak kat badan pulak... Huhuhuu...  Jom kita tengok resepi kat bawah ni...






Raspberry Cheese Cake
Sumber 1 : Kak Zai ( Black Forest Cheese Cake )
Sumber 2 : Kak Hana ( Strawberry Cheese Cake )

Bahan-bahan

Bahan-bahan A:
-200 gm biskut mudah hadam
-60 gm mentega tanpa garam

Bahan-bahan B:
-200 ml krim putar (whipping cream)
-250 gm krim keju
-140 gm gula kastor
-1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:
-15 gm gelatin halal
-100ml air
*campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

Bahan-bahan D
-1 pack buah raspberry -[  simpan sedikit untuk buat topping ]

Topping:
-buah raspberry yang di ketepikan
-3 sudu besar gula
-80 ml air
-1 sudu kecil tepung jagung + 1 sudu besar air

Cara-Cara
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk. Sediakan loyang acuan berukuran 6 inci dan masukkan biskut.
  2. Cairkan mentega .Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi.Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar sehingga pekat.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon seingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putra tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim putar keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah raspberry. Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam.
  8. Buat topping dgn mencampurkan buah raspberry, gula dan air. Masak sehingga buah raspberry hancur. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung. Masak dengan api yg kecil hingga pekat. Apabila telah pekat, tutup api sejukkan seketika.
  9. Tuangkan topping raspberry hingga habis. Simpan dlm peti ais sebelum dihidangkan.




Sedapnya...


4 comments:

  1. SEDAPNYA CHEESE..... suka sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sdp kak...
      tp bab menternak lemak 2 yg menakutkan...
      hehehee...

      Delete
  2. Wow nampak awesome! melting :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelehan 2 yg buatkn tergudaa...
      hehehee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...