Friday, 13 December 2013

Kiwi ( Gold ) Panna Cotta



    Assalamualaikum dan selamat petang semua... Alhamdulillah, dah banyak hari dah bumi perlis ni tak hujan macam senelum-sebelum ni. Awal-awal hari tu memang ingat nak banjir dah... Tapi syukur, tahun ni tak banjir. Tapi kami tetap buat persiapan awal-awal lagi. Sebab mana tau kot-kot banjir datang mengejut.. Kita bukan boleh ramal cuaca... Tapi aku sedih jugak la kat negeri-negeri lain yang dapat musibah banjir ni.. Harap-harap dapat bersabar la ya.. Dah la dah nak masuk tahun baru... Memang dugaan betol.. Berbalik pada resepi hari ni, aku ada cuba buat panna cotta. Ni first time buat. Rasa pun first time jugak. Rasa panna cotta ni macam jelly pun ada. Sebab lembut. Tapi tak guna serbuk agar-agar atau serbuk jelly pun. Guna gelatin sebagai agen pembeku... Amek masa lama jugak la nak tunggu beku..  Bila dah beku tu letak la puri kiwi.. Rasa masam-masam puri kiwi tu memang sedap bila gandingkan dengan panna cotta tu. Kalau ada yang nak cuba... Sudi-sudikan la tengok resepinya... Terima kasih kak nor sebab kongsi resepi ni....





KIWI (GOLD) PANNA COTTA
Source : Gert (Mango Panna Cotta)
C&P : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-Bahan
-9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih sket)
-4 sudu besar air
-2  1/2 cawan susu segar/fresh milk
-1/4 cawan gula
-1 sudu teh vanila
-3 biji buah kiwi gold ~ blend utk dijadikan puri + 2 - 3 sudu besar gula


Cara-Cara

  1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
  2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
  3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau
  4. sehingga gelatin larut sepenuhnya.
  5. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah kiwi ke dalamnya. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
  6. Tuangkan puri kiwi keatasnya dan bolehlah dihidangkan.



makan sejuk-sejuk baru best...

2 comments:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...