Saturday, 14 December 2013

Rainbow Snow Cheesecake



    Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek yang tengah meletop waktu sekarang ni.. Kalau tengok rata-rata blog masakan tengah dok tayang kek cheese meleleh atau kek cheese bersalji... Ramai yang dah dapat ungtung dengan kek cheese meleleh ni. Tapi kek cheese aku ni bukan dalam golongan kek cheese meleleh la... Cuma dalam golongan kek cheese bersalji yang dah di derhaka jadi rainbow cake yang telah di salut dengan cheese... Kalau aku buat cara kek cheese meleleh, kompem runtuh kek ni... Huhuu... Untuk setiap warna aku letak berlainan rasa... Pilih nak rasa yang mana... Hehehe... Ok la, jom kita layan resepi kat bawah...





Rainbow Snow Cheesecake

KEK
-6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
-100 gram gula halus
-100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
-60 gram tepung jagung (maizena)
-50 gram air sejuk (dr peti ais)
-1 sudu teh baking powder
-2 sudu makan ovelet
-75 gram mentega (dicairkan)
-pewarna merah ( perisa strawberry ), oren ( perisa oren ), kuning ( perisa mangga ), hijau ( perisa pandan ), biru ( perisa vanila ) & ungu ( perisa blueberry )


Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
  2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
  3. Bahagi adunan kepada 6 bahagian sama banyak dan masukkan setiap bahagian dengan warna dan perisa masing-masing.
  4. Sediakan dua loyang bulat 7'' yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
  5. Bakar dengan menggunakan api atas dan bawah selama 12 minit ke 15 minit, dengan kepanasan 150C.
  6. Bila sudah masak biarkan sejuk.


KRIM
-450gm cream cheese
-1/2 tin susu pekat manis [ ikut tahap kemanisan masing-masing ]

Cara-Cara
  1. Satukan kedua-dua bahan dan putar sehingga tidak berketul-ketul.


TOPPING
-1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)





Cara Penyediaan Kek

-jus untuk lembabkan kek

  1. Letak sekeping kek atas papan kek. Renjis sedikit jus untuk lembabkan permukaan kek. Sapu sedikit krim dan ratakan. Letak sekeping kek diatasnya.
  2. Ulang langkah satu sehingga kepingan kek yang terakhir.
  3. Sapu keseluruhan kek dengan baki krim.
  4. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  5. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dihidangkan.



selamat mencuba...



11 comments:

  1. Cantik kejadiannya..
    teringin gak nk merainbow tp lom sampai seru lagi hihiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek pelangi ni makan masa sikit..
      kena time betol2 rajin br leh bt..
      heheee...

      Delete
  2. Replies
    1. lemak berkrim disukai ramai
      hehehee...

      Delete
  3. yg tgk pun meleleh dah ni he hee
    cun habis rainbow nya, dgn lemak cheese
    nak rasa nak rasa he hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau berjiran mesti dah kasi...
      hehehee...

      Delete
  4. salam alaykum..sy nk tny..jus untuk lembapkan kek tu bole pkai ape2 jus je ke? atau ade jus khas untuk kasi kek moisten?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slm... apa2 jus pn boleh.. sy selalu guna sunquick ja... cuma tambah air.. kalau kek perisa coklat selalu guna air nescafe...

      Delete
  5. maaf lupe nk tny..kalau nak guna loyang size 8" kna tmbah bahan lg x atau bole je guna exact measuremet mcm dalam resepi kat atas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klau nk buat 8'' takut stp lapisan nti npak nipis plak. klau kurgkn kpd 5 lpis mgkn ok kot... x pun tmbh adunan, boleh bt sampai 7 lapisan.. tu pn kalau rajin la... hehehee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...