Rainbow Snow Cheesecake
KEK
-6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
-100 gram gula halus
-100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
-60 gram tepung jagung (maizena)
-50 gram air sejuk (dr peti ais)
-1 sudu teh baking powder
-2 sudu makan ovelet
-75 gram mentega (dicairkan)
-pewarna merah ( perisa strawberry ), oren ( perisa oren ), kuning ( perisa mangga ), hijau ( perisa pandan ), biru ( perisa vanila ) & ungu ( perisa blueberry )
Cara-Cara
- Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
- Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
- Bahagi adunan kepada 6 bahagian sama banyak dan masukkan setiap bahagian dengan warna dan perisa masing-masing.
- Sediakan dua loyang bulat 7'' yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
- Bakar dengan menggunakan api atas dan bawah selama 12 minit ke 15 minit, dengan kepanasan 150C.
- Bila sudah masak biarkan sejuk.
KRIM
-450gm cream cheese
-1/2 tin susu pekat manis [ ikut tahap kemanisan masing-masing ]
Cara-Cara
- Satukan kedua-dua bahan dan putar sehingga tidak berketul-ketul.
TOPPING
-1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara Penyediaan Kek
-jus untuk lembabkan kek
- Letak sekeping kek atas papan kek. Renjis sedikit jus untuk lembabkan permukaan kek. Sapu sedikit krim dan ratakan. Letak sekeping kek diatasnya.
- Ulang langkah satu sehingga kepingan kek yang terakhir.
- Sapu keseluruhan kek dengan baki krim.
- Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
- Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dihidangkan.
selamat mencuba...
Cantik kejadiannya..
ReplyDeleteteringin gak nk merainbow tp lom sampai seru lagi hihiiii
kek pelangi ni makan masa sikit..
Deletekena time betol2 rajin br leh bt..
heheee...
sedapnya...
ReplyDeletelemak berkrim disukai ramai
Deletehehehee...
yg tgk pun meleleh dah ni he hee
ReplyDeletecun habis rainbow nya, dgn lemak cheese
nak rasa nak rasa he hee
kalau berjiran mesti dah kasi...
Deletehehehee...
salam alaykum..sy nk tny..jus untuk lembapkan kek tu bole pkai ape2 jus je ke? atau ade jus khas untuk kasi kek moisten?
ReplyDeletew'slm... apa2 jus pn boleh.. sy selalu guna sunquick ja... cuma tambah air.. kalau kek perisa coklat selalu guna air nescafe...
Deletemaaf lupe nk tny..kalau nak guna loyang size 8" kna tmbah bahan lg x atau bole je guna exact measuremet mcm dalam resepi kat atas?
ReplyDeleteklau nk buat 8'' takut stp lapisan nti npak nipis plak. klau kurgkn kpd 5 lpis mgkn ok kot... x pun tmbh adunan, boleh bt sampai 7 lapisan.. tu pn kalau rajin la... hehehee...
Deletecantik..
ReplyDelete