Wednesday 3 April 2013

Bun Manis Butterscotch atau Vanila



   Salam dan selamat malam semua... Hari ni lewat sikit update blog... Huhuhuuu... Resepi kali ni aku nak kongsi pasal Bun Manis Butterscotch atau Vanila. Memang gebu dan lembut roti ni. Tambah-tambah lagi ada bau butterscotch tu... Lagi la terliur... Hahahaa... Makan satu tak cukup... Resepi ni aku amek kat blog jintanmanis. Terima kasih akak sebab share resepi roti ni dan mintak izin  C&P resepi akak kat blog saya ni ya... Roti ni gebu sebab menggunakan water roux. Memang tak dinafikan. Sebelom ni pun ada buat roti guna water roux, semuanya menjadi dengan gebunya. Sapa-sapa yang teringin nak cuba boleh la copy resepi kat bawah ni....



Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com


Bahan-bahanya

-300gram tepung roti (tepung high protein)
-50gram tepung gandum
-2 sudu besar susu tepung@skim milk
-2 sudu kecil esen vanila@butterscotch
-1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
-40gram @ 2 sudu besar shortening@butter@marjerin
-1/2 sudu kecil garam
-6gram yis atau 2 sudu kecil yis
-120ml susu suam@air suam
-3 sudu besar water roux@ 1 sudu kecil bread softner @ bread improver [ klik sini untuk resepi water roux ]
-1 sudu kecil baking powder
-3 sudu besar gula

(untuk topping, sedikit gula pasir untuk di tabur di atas bun nanti)

* untuk gliss*
ros guna egg wash dari (baki telur ditambah dengan 1sudu besar air dan beberapa titik
esen vanila)

Cara-caranya ( Doh Roti)
  1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing, tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan selepas itu boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastik bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Selepas itu perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastik wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit atau satu jam.
  4. Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, uli sebentar dalam 5 minit, selepas itu bahagi doh pada beberapa bebola kecil, susun dalam acuan bulat, buleh juga diletakkan di atas dulang pembakar, [ aku letak dalam loyang 8x8 ] pastikan bun tidak disusun terlalu rapat, supaya bun boleh naik dengan baik, biarkan naik dua kali ganda. Peringatan, acuan petak dan dulang pembakar mesti di alas dahulu dengan baking sheet supaya senang dikeluarkan dari acuan apabila siap di bakar nanti.
  5. Gliss permukaan bun dengan egg wash dan taburkan atasnye dengan sedikit gula, akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
  6. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.


Cicah dengan milo pun sedap....

4 comments:

  1. oh roti..sgt gebu...meh lah berjiran blh tukar atas suka sama suka..hehehhe..klu ada bm kn best lh try..nk nguli manual ni lemau ler...geram le tgok roti mu itu..cicah kopi sedap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dkt boleh la berjiran.. huhuhuuu...
      kita kat sini pn guna manual jugak, nk bli BM, modal kurang...
      huhuhuu...

      Delete
  2. Ini yang membuatkan jiwaku merana ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk tenangkn jiwa tu...
      jom la kita buat roti...
      heheheheee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...