Tuesday, 16 April 2013

Bingka Roti Berjagung



    Salam dan selamat pagi semua... Hari ni aku buat bingka roti berjagung pulak. Nak buat bingka roti ni selalunya kalau roti dalam rumah ni dah tak laku. Tak pun dah nak sampai tarik luput... Kalau dok biar macam tu membazir la pulak. Nak bagi kat ayam pun... Hmmmm, bukannya nak makan. Sombong betol ayam kat rumah aku ni. Huhuhuuu.... Berbalik pada bingka ni, aku amek resepi ni kat blog citarasawan. Terima kasih kak wan sebab share resepi ni... So jom kita layan bingka roti berjagung ni... Untuk bingka ni aku buat separuh adunan ja... Yang kat bawah ni resepi full. Kalau nak buat separuh jugak, sila kurangkan sukatan sendiri.... Jom tengok resepi kat bawah ni...


C & P : Kak  Wan

Bahan-bahan

-15 keping roti sandwich
-1/2 tin jagung cream
-500ml santan
-500ml susu segar [ aku ganti santan cair ]
-180gm tepung gandum
-20gm tepung kastard
-3 biji telur
-100gm gula halus
-85gm mentega cair
-1/2 sudu teh garam halus

Hiasan : Hirisan badam, kismis atau yang disukai [ aku tambah bijan hitam dan putih dan almond nibs ]

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan. kecuali roti dan jagung krim. Gaul rata dan masukkan ke dalam pengisar. Kisar hingga halus dan tidak berketul. Kemudian tapis ke dalam mangkuk yang besar.
  2. Buang tepi roti [ aku letak sekali tepi roti tu ] dan carik-carikkan ke dalam adunan tadi. Perap selama 20 minit. Masukkan jagung krim dan gaul hingga sebati.
  3. Gris loyang atau acuan muffin dengan sedikit majerin. Tuang adunan ke dalam acuan, tabur dengan hirisan badam atau kismis [ aku letak bijan sama, kismis aku tak boh ].
  4. Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar selama 20-25 minit (acuan muffin) dan 30-35 minit untuk loyang yang besar atau hingga masak.


6 comments:

  1. salam syapex....cam best gak resepi ni. saya selalu terbuang roti berkulat. sayang je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa....
      lps ni boleh la try buat...
      kalau letak perasa pandan pn sedap jugak...

      Delete
  2. Kalu kat umah akak
    lak roti x sempt nk expired he hee sekejap je habis
    sedap bingka ni nk LG jagung harumm baunya

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk sgguh peminat roti kat rumah akak ya..
      kejap ja dh abisss...

      Delete
  3. Sedap err bau haruman jagung kat roti tu..

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...