Friday, 26 April 2013

Blueberry Cheese Cake



   Salam semua... Wah pepagi lagi dah tayang kek.... Huhuhuuu... Tapi kek ni dah habis ya.. Kalau tengok gambar kat atas tu nampak lelehan yang comot sikit... Hmmmm... Cheese cake ni tak yah bakar, cuma perlu dibekukan dalam peti sejuk saja. Aku memang tak pernah makan lagi cheese cake cara ni... Ni la first time aku buat.... Kalau yang bakar tu memang selalunya buat. Rasanya kalau buat cara ni lebih cepat dan mudah dari yang bakar... Tu bagi aku la... Rasa macam ala-ala aiskrim pulak bila makan sejuk-sejuk...Untuk resepi ni aku C&P dari Arah. Boleh jugak rujuk kat Kak Zai dan kat Kak Hana. Jom kita tengok resepi kat bawah ni....





Bahan-Bahan

Bahan-bahan A:
-250 gm biskut mudah hadam - lebih kurang 200g
-125 gm mentega tanpa garam - letak 100g [ aku letak 80gm ]

Bahan-bahan B:
-200 ml krim putar(whipping cream)
-250 gm krim keju
-165 gm gula kastor - letak 150g [ aku letak 70gm ]
-1 sudu besar jus lemon- 2 sb

Bahan-bahan C:
-15 gm gelatin halal
-100ml air
* campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

Topping
-Blueberry topping secukupnyer
-Jus lemon
-Gula caster [ tak letak ]
-Sedikit air


Cara-cara
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci [ aku guna loyang 6 inci ].
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan . Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. >>Lepas dah keras adunan cheese boleh sapukan fresh cream yg dpukul sebelum dtuangkan kuah topping, lebih kurang 150ml fresh cream.
  8. Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.
  9. Tuangkan kuah topping hingga habis.


Rasa ala-ala aiskrim gitu...
Mmmmm...
Lazatnya...

2 comments:

  1. Adduhaiii...tergoda jiwa

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tergoda...
      rasa mcm nak bt 1 bj lg...
      huhuhuuuu...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...