Friday, 12 April 2013

Bingka Nestum Pandan Crunchy



   Salam... Makan apa pagi ni..? Aku sarapan dengan bingka nestum pandan crunchy... Buat bingka ni pun sebab nak habiskan stok nestum. Sebelom sampai tarik tamat tempoh dia, baik habiskan dulu. Kalau tak rugi, pastu membazir la pulak.. Resepi ni pun aku dah lama simpan, cuma tak rajin nak buat lagi, tapi sebab bahan dah ada kena buat jugak la. Kalau tak sampai bila-bila pun tak dapat merasa. Untuk resepi ni aku amek kat Hasue. Resepi asal tak boh perasa pandan [ dari datin lulu Myr ], tapi Hasue dah ubah bahan dan tambah perasa pandan. Bila boh pandan ni lagi la sedap. Tambah-tambah bau nestum tu sendiri. Masa dekat nak masak tu, wangi satu rumah. Bau pandan dan nestum katakan. Jadi tak sabar nak makan. Untuk bingka ni aku guna loyang 6x6 sebab nak bagi nampak tinggi sikit. Asalnya guna loyang 7x7. Bila dah guna loyang kecik, masa bakar pun kena lebihkan la. Aku bakar satu jam. Ok la, jom tengok resepi kat bawah ni....




Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci ) [ aku guna 6x6 ]

-1 cawan tepung gandum
-1 cawan santan
-1/2 cawan susu sejat
-2 biji telur gred A
-1/3 cawan gula pasir [ aku letak 1/4 cawan ]
-1/3 cawan susu pekat manis/krimer manis [ aku letak 1/4 cawan ]
-1/2 sudu besar tepung jagung
-1 sudu kecil garam halus
-1 sudu besar butter - dcairkn
-1/2 sudu teh pes pandan
-1/2 sudu teh esen vanila(optional)
-3/4 cawan nestum original

*Nestum secukupnya untuk ditabur di atas adunan

Cara-cara
  1. Panaskn oven 180'C. Blend / kisar semua bahan [ nestum tu aku tak blend, bahan lain aku blend. lepas blend baru aku campurkan nestum dan gaul sebati ]
  2. Sediakn loyang, masukkn 1 sudu besar butter & panaskn datas api yg kecil...
  3. Masukkn/tuang adunan kedlm loyang, tabur bijirin nestum di atasnya
  4. Bakar 45-50 minit @ sehingga masak (bergantung suhu oven) [ aku bakar 1 jam ]
  5. Selamat mencuba & menikmati hasilnye..


Sedappp....!!!

2 comments:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...