Thursday, 4 April 2013

Buttermilk Moist Chocolate Cake


   Salam semua... Hari ni kita layan kek coklat... Tapi bukan kek coklat yang selalu dok buat tu, kali ni aku buat Buttermilk Moist Chocolate Cake. Memang moist kek ni. Lagi satu, aku suka kek yang moist tapi dibakar. Aku cukup suka. Yang kukus tu sedap jugak tapi selalu buat.. Teringin nak makan yang bakar pulak. Rasa dia memang sesuai kat lidah aku sebab manis dia dah cukup, tak payah nak kurangkan gula kalau nak buat lagi kek ni. Kek ni aku saja la nak deko siki. Bagi nampak meriah. Selalu makan kek coklat cuma letak ganache ja... Tapi kali ni aku boh krim lagi.. Baru nampak terliur sikit. Resepi ni aku buat separuh adunan ja guna loyang bulat 7 inci... Lepas ni kena buat loyang 6 inci la, baru nampak tinggi sikit. Nak deko pon bersemangat... Jom tengok resepi kek ni...

Buttermilk Moist Chocolate Cake
C&P : Kak Wan

Bahan-bahan [ 1/2 adunan loyang bulat 7 inci ]

-150gm tepung gandum
-200gm gula perang
-25gm gula kaster
-50gm serbuk koko
-1/2 sudu teh serbuk penaik
-1 biji telur saiz A
-1/2 sudu teh garam
-120ml buttermilk (120ml UHT whip cream + 1/2 sudu besar cuka makan / lemon jus, kacau hingga pekat)
-120ml minyak masak
-1 sudu teh esen vanilla
-120ml air panas

Cara-cara :
  1.  Panaskan oven pada suhu 150C. (Kek menggunakan suhu rendah)
  2. Masukkan semua bahan di atas ke dalam mangkuk pengadun kecuali air mendidih.
  3. Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. Kemudian masukkan air mendidih dan teruskan memutar hingga sebati.
  4. Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam di rak tengah atau sehingga kek masak sepenuhnya.
  5. Cucuk kek dengan lidi. Jika masih melekat, tambahkan masa membakar 5-10 minit lagi, cucuk dengan lidi jika keluar bersih boleh lah di keluarkan dari oven.
  6. Sejukkan kek sebelum dinikmati atau dihias mengikut suka.

** Kek lebih sedap jika di biar semalaman suhu bilik. Boleh di hias dengan coklat ganache jika suka atau di makan begitu saja.



Untuk buttercream aku guna Chocolate Buttercream Frosting - Martha Stewart Recipes [ Klik sini untuk resepinya ]. Aku cuma buat 1/3 adunan saja...

Chocolate Buttercream Frosting

Ingredients
-2 cups sugar
-1 cup egg whites (about 6 large)
-1 1/4 cups (2 1/2 sticks) unsalted butter, cut into small pieces
-16 ounces dark chocolate, melted and cooled slightly [ lebih kurang 450gm ]

Directions
  1.  Place sugar and egg whites in the bowl of an electric mixer set over (but not touching) a pan of simmering water. Whisk constantly until mixture is heated and sugar is dissolved. Attach bowl to an electric mixer fitted with the whisk attachment and continue whisking until cooled and stiff peaks form, about 7 minutes.
  2. With the mixer running, add butter, one piece at a time, until completely incorporated. Continue whisking until a light, fluffy cream has formed. Stir in chocolate until well combined.

Untuk coklat ganache aku guna resepi dari kak ita [ klik sini untuk resepinya ]. Yang ni pun aku buat 1/3 adunan saja...

GANACHE COKLAT
By : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah SAJI
Mac 2012


Bahan Ganache Coklat

-300 gm krim tenusu
-30 gm sirap glukos
-500 gm coklat gelap ~ hiris halus

Cara-Cara
  1. Didihkan krim dan sirap glukos.
  2. Tuangkan dalam bekas yg berisi coklat gelap dan kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya


Memang moist...
Lagi sedap makan dengan krimm...
Nyum...Nyumm...

2 comments:

  1. Rajin nya dia melapis n mdeko...sedap kek ni dh try gak...kalau lbhkan sedikit buttermilk dia makin sedap n moist walaupun di bakoo..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala... deco biasa2 jaaa.... nti sy akan lbihkkn buttermilk bla bt kek ni lg...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...