Sunday 7 April 2013

Puding Cendol Jagung Manis


   Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi puding cendol yang aku dah olah sedikit. Tak banyak pun, cuma tambah jagung berkrim ja... Yang sebenarnya aku nak buat talam cendol jagung manis dari kak wan tu, tengok-tengok bahan tak cukup pulak. Ganti buat puding cendol la. Resepi talam cendol jagung manis tu simpan dulu, nanti dah cukup barang dan ada masa baru buat. Tapi disebabkan dah ada jagung krim tu, aku boh sekali la dam puding cendol yang aku nak buat ni. Maka terhasil la puding cendol jagung manis. Aku amek resepi ni kat tuntung15 dari Myr. Untuk puding ni aku cuma buat separuh adunan ja. Ikut isi rumah yang ada. Kalau buat resepi penuh nampak gayanya dua tiga hari gak la baru nak habis..Hmmmm... Sapa-sapa yang nak try boleh la tengok resepi kat bawah ni....



C & P : tuntung15 [ Puding Cendol ]


Bahan-Bahan [ 1/2 adunan loyang 7x7 ]

Bagi Lapisan Bawah
-250ml air [ aku ganti santan cair ]
-90gm gula pasir
-150ml santan pekat [ aku guna santan pekat fresh ]
-5gm agar - agar powder
-250gm cendol [ aku letak 200gm ]
-100gm jagung berkrim [ aku tambah ]
-sedikit garam

Cara-Cara
  1. Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
  2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
  3. Masukkan cendol dan jagung berkrim. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.


Bagi Lapisan Atas
-250ml air
-100gm gula merah
-250ml santan pekat [ santan fresh pekat ]
-5gm agar - agar powder
-1 biji kuning telur [ ganti 1/2 sudu makan tepung jagung ]
-sedikit garam
Cara-Cara
  1. Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 250ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
  2. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
  3.  Kocoh kuning telur [ aku letak tepung jagung dalam santan sebab tak guna telur ] di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
  4. Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
  5. Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.


Rasanya lemak-lemak manis...
Dan berkrim...

2 comments:

  1. Salam... Wah... Sdapnya... Mleleh ayaq lioq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'slm...
      uihhh...
      kena cpt2 lap la ayaq lioq tuuu...
      huhuhuhhhh....

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...