Salam dan selamat petang semua... Petang ni makan apa...? Apa kata hari ni try buat puteri ayu ungu. Alaaa... Ungu tu sebab aku tukar perasa keladi ja. Kalau boh pewarna hijau pastu boh rasa keladi nanti nampak pelik pulak. Ye la, kalau kuih apa-apa pun kalau kale hijau mesti cop perasa pandan kan... Hari ni kita ubah cara sikit. Ehh... Bukan cara, tapi warna dan rasa... Heheheheee... Untuk adunan ni kalau buat boleh dapat dalam 10-12 biji kuih. Kalau nak bagi kerja cepat kan, boh adunan yang dah siap tu dalam paiping bag, pastu gunting hujung dia dan picit dalam acuan. Cepat sikit kerja. Sebelum ni aku tuang sikit-sikit dalam acuan. Dah la lambat comot pulak tu... Huihhh... Lambat la nak makan kuih ni.... Sekarang ni jom tengok resepi kat bawah ni....
Bahan-Bahan
-50gm tepung gandum
-50gm gula perang
-2 biji telur GRED C
-1/2 sudu teh ovalette
-1/2 sudu teh esen vanila
-1 sudu teh perasa keladi
-pewarna ungu
-kelapa parut + sedikit garam
Cara-Cara
- Panaskan pengukus dan oleskan acuan dengan sedikit minyak. Masukkan sedikit kelapa parut kedalam acuan dan tekan sedikit. Ketepikan.
- Pukul telur, gula perang, esen vanila, dan ovelette hingga kembang.
- Masukkan tepung dan pewarna ungu. Putar hingga sebati.
- Masukkan adunan kedalam paiping bag. Gunting hujungnya dan picit adunan kedalan acuan.
- Kukus selama 5-7 minit dengan api sederhana.
Tergoda melihatnya....!
ReplyDeletesuka nyerrr ....!! Cantik colour purple ;)
ReplyDelete