Tuesday, 26 February 2013

LEOPARD CAKE / CHEETAH CAKE FOR MY BIRTHDAY


     Salam semua... Alhamdulillah, hari ni genap la umur aku 24 tahun. So aku pun buat la sebijik kek sempena ulang tahun birthday aku ni. Untuk kek ni memang mencabar bagi aku yang baru nak mula belajar buat kek. Ye la, takut bila buat, corak dia tak sama macam kita dok berangan tu. Untuk resepi ni aku amek kat blog masam manis dari kak azlita. Thanks ya sebab ada tunjuk cara-cara buat LEOPARD CAKE / CHEETAH CAKE ni. Sebelum ni aku pun ada tengok kak yatie buat jugak. Klik sini untuk tengok kek yang dia buat. Bila ada orang lain buat dan menjadi pulak tu... Aku pun apa lagi... Kena buat jugak ni.... Huhuhu...  Mek kita tengok resepi kat bawah ni....


Bahan-Bahan

-240 gm mentega tanpa garam ~ dilembutkan
-200 gm gula caster
-100 ml susu segar atau susu cair
-3 biji telur
-250 gm tepung gandum
-16 gm baking powder
-1 sudu teh esen vanilla
-1 sudu besar serbuk koko
-1 sudu teh coklat emulco
-1 sudu teh pes oren
-sedikit pewarna oren

Cara-Cara
  1. Sediakan 2 loyang berukuran 8 inc Sapu loyang dengan sedikit butter dan lapikkan dasar loyang dengan baking paper Panaskan oven pada suhu 170C
  2. Satukan tepung dan baking powder , kemudian di ayak dalam bekas mixer, satukan mentega dan gula caster. Pukul hingga adunan lembut.
  3. Masukkan telur sebijik demi sebijik. Semasa masukkan sebijik telur masukkan juga 1 sudu besar tepung. Masukkan esen vanilla.
  4. Kemudian masukkan baki tepung berselang seli dengan susu dan gaul dengan kaedah kaup balik. Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung. Gaul hingga sebati.
  5. Ambil anggaran satu cawan adunan dan letakkan pes oren dan pewarna oren ~ kacau rata. Kemudian masukkan dalam piping bag.
  6. Ambil anggarn 2 cawan adunan letakkan serbuk koko dan coklat emulco ~ kacau rata. Kemudian masukkan dalam piping bag.
  7. Ambil anggaran 1 cawan warna plain ~ tiada warna, masukkan dalam piping bag.


 KLIK SINI untuk tengok gambar cara kak azlita buat kek dia

  1. Ambil anggaran 2 sudu besar adunan tak bewarna, ratakan dalam loyang ~ gambar 1
  2. Ambil pula adunan warna coklat dan paipkan atas adunan tak bewarna tadi. Buat lingkaran bulatan ~ kecil hingga besar. Lingkaran ni terpulang lah nak buat berapa lingkar. Boleh buat 5 , 4 atau 3. Lingkaran ni boleh buat 2 line ~ maknanya 1 lingkaran tu kita paipkan 2 kali.
  3. Kemudian kita paipkan pula warna oren, betul-betul di tengah-tengah lingkaran warna coklat tadi.
  4. Lingkaran warna oren ni pun buat dalan 2 lingkaran setiap satu bulatan tu, supaya nanti warna oren tu nampak besar sikit bila kita potong.
  5. Kemudian kita ambil warna coklat sekali lagi dan kita paipkan atas warna oren tadi dan tutup warna oren tadi keseluruhannya. Berhati-hati.
  6. Kemudian kita ambil pula warna plain atau yang tak bewarna tadi, yang kita dah masukkan dalam piping bag, kita paipkan di celah-celah lingkaran tadi ~ rata-rata.
  7. Selepas tu ambil warna plain dan ratakan atas lapisan tadi, tutup keseluruhan permukaan adunan. Jangan kacau kuat-kuat tau.. perlahan-lahan aje ratakan supaya lingkaran di bawah tidak terusik atau terlanggar.
  8. Kemudian masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 170C selama 45 minit
  9. Buat kaedah yang sama untuk loyang yang satu lagi.
  10. Bila kek dah masak, biarkan 10 minit dan kemudian telangkupkan atas redai dan sejukkan.


Walaupun rupa luaran dia menggerutu semacam..
Tapi dalaman tetap cun..
Cewah...


GANACHE COKLAT
By : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah SAJI
Mac 2012


Bahan Ganache Coklat [ aku buat separuh saja ]

-300 gm krim tenusu
-30 gm sirap glukos
-500 gm coklat gelap ~ hiris halus

Cara-Cara
  1. Didihkan krim dan sirap glukos.
  2. Tuangkan dalam bekas yg berisi coklat gelap dan kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya

Bahan Krim Coklat

-180 gm Ganache Coklat ~ ambil dari adunan di atas
-150 ml krim putar bukan tenusu ~ ita guna Rich ( Non Dairy Whipping Cream)

Cara-Cara
  1. Putar whipping cream hingga kembang
  2. Campurkan Ganache Coklat dan kacau rata

Untuk tompok-tompok tu aku guna 1/2 cawan Non Dairy Whipping Cream + sedikit warna koklat dan esen vanila. Putar hingga kental. Jangan terlalu kental nanti jadi comot macam tompok-tompok kek aku pulak.


Cara Deco Kek
  1. Kek yang telah sejuk tadi, ita buangkan lapisan atasnya yang agak keras. Kemudian ita letakkan kek tadi atas lapik kek.
  2. Macam biasa ita akan basahkan atau pancitkan sedikit jus lemon ( jus lemon + sedikit air) [ aku guna air nescafe ] di atas permukaan kek supaya kek lembab dan serbuk kek tidak menganggu proses kita melempa kek kita nanti.
  3. Ita masukkan Krim Coklat dalam piping bag dan paipkan atas kek. Kemudian letak lapisan yang seterusnya dan buatklah kaedah yang sama seperti lapisan yang pertama tadi.
  4. Bila dah siap setiap lapisan, salutkan keseluruhan kek dengan Krim dan simpan kek dalam peti ais
  5. Selepas tu bolehlah nak deco kek ikut citarasa dan kreativiti masing-masing.


Jemput makan...


10 comments:

  1. Happy Birthday cayangggg...semoga terus mengaum dibidang masakan macam leopard jugak ya..:)

    ReplyDelete
  2. happy birthday...muda lagi dia...adik lah ni ek..mmg berseni tangan dia mendeko..cantek n kemas je kejadiannn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. muda lg ka...? rasa mcm dh tua ja...
      hehehee...

      Delete
  3. happy bday..
    wah.. specialnya buat kek dihari jadi sendiri.. apapun,kek nampak sangat menawan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ2...
      nk bt mcm mana, x da sapa yg nk tlg btkn...
      huhuhuu...

      Delete
  4. hepi belated besday syapex..woww mmg cun sehh kek cheeteh ni! bak akak sepotong!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahaiii...
      klau rmh dekat2, kompem dh p hntr...
      layan gmbr je la..
      hehehee...

      Delete
  5. cantik la kek ni. dah lama nak buat tapi lum sempat lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kasihhh...
      cuba la...
      memang berseni kek ni..

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...