Tuesday, 12 February 2013

Purple Ombre Cake


    Salam semua... Semenjak dua menjak ni aku asyik dok buat kek yang ada krim-krim je la... Kena selalu bersenam la lepas ni untuk membuang lemak-lemak yang berlebihan. Huhuhuu.... Kali ni aku buat Purple Ombre Cake. Kek ni aku buat dua hari lepas. Malam ni baru nak update Resepi ni aku amek kat blog ABM. Dia buat Blue Ombre Cake. Aku just tukar kale jadi purple. Lagipun kale ong untuk tahun ni kan purple. So, kita buat la kale purple... Heheheee... Kek ni pun aku buat sebab nak test oven aku sama ada boleh bakar kek guna dua loyang sekali gus atau tak. Jimat la masa nak meng''rainbow''kan kek lepas ni.... Bab deko-deko kek ni memang kelemahan aku. Memang tak sekata. Ni nasib baik tak berapa comot. Hahahaa.... Jom tengok resepi kat bawah ni...


BAHAN BAHAN (18cm loyang) [ aku guna 2 loyang 8 inci ]

Bahan Kek
-350g tepung naik sendiri - diayak (atau tepung gandum+1 sudu besar baking powder)
-1/2 sudu kecil garam (kalau pakai salted butter, skip)
-230 butter (kalau boleh pakai unsalted) - di suhu bilik
-300g gula kastor [ aku letak 200gm ]
-4 biji telur
-2 sudu kecil esen vanilla
-240ml susu segar (ABM guna buttermilk) [ aku pun guna buttermilk ]
-pewarna ungu

Cara-Cara
  1. Panaskan oven 180c.[ Oven aku 150c 
  2. Pukul butter sehingga berkrim. Kemudian, masukkan gula dan pukul sehingga kembang. Lebih kurang 2-3 minit.
  3. Masukkan telur satu demi satu sementara memukul adunan. Masukkan pula esen vanilla dan pukul sebati.
  4. Gunakan speed rendah, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar/buttermilk. tepung-susu-tepung-susu-tepung. Jangan overmix adunan.
  5. Bahagikan adunan sebanyak 4 bahagian. Masukkan pewarna. Pastikan ada kelainan setiap adunan untuk menampakkan "ombre". Masukkan didalam loyang.
  6. Bakar setiap lapisan selama 20-25 minit. Buat sehingga siap.[ Kalau oven besar bakar 2 lapis sekali gus, jimat masa ]
  7. Sejukkan dulu barulah di frosting.



Bahan Frosting

-400ml whipping cream
-100g cream cheese
-3-4 sudu besar gula
-pewarna ungu

Cara-Cara
  1. Pukul cream cheese sehingga berkrim. Masukkan gula dan pukul sebati.
  2. Masukkan pula whipping cream dan pukul sehingga kental. Jangan overmix juga.
  3. Bahagikan kepada beberapa warna.
  4. Hias kek ikut keinginan masing2.


Selamat mencuba...

2 comments:

  1. Cantekkk...mmg ong lh kaler tu...mesti sedapp kn..bak sini sepotong tu :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauhnya nk hantar...
      heheheee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...