Tuesday 4 December 2012

soft cheese bagel


Salam... Wah awalnya entry hari ni. Siap buat roti pulak tuu... Ni projek semalam punya. Bangun awal-awal ni sebab nak pi hospital. Ada appointment dengan doktor..... OKkk.... Kali ni start meroti la pulak. Asyik makan kek saja. Nanti gula dalam darah naik lagi... [ peringatan untuk diri sendiri ] Hehehe... Aku amek resepi ni kat blog DTS. Klik sini kalau nak tengok resepi dia... Kalau tengok rupa roti asal dengan aku memang jauh perbezaan. Semacam ja jadinya... Walau rupa comot, janji kenyang di perot. Hahaha.... Apa-apa je la... Meh tengok resepinya....



BAHAN-BAHAN

-150 gram tepung roti (high-protein flour)
-50 gram tepung kek (tepung halus atau tepung gandum)
-Secubit garam halus
-130 ml susu segar [ aku guna susu cair ]
-4 gram yeast [ aku guna 1/2 sudu teh yis basah ]
-1/4 camca teh bread improver
-1/4 camca teh bread softerner (mat tambah) [ aku pun tambah ]
-20 gram gula halus
-30 gram parutan keju cheddar


BAHAN HIASAN

-Telur, dipukul sedikit untuk disapu
-Parutan keju cheddar secukupnya untuk ditabur


CARA-CARA
  1. Satukan semua bahan untuk doh dalam mangkuk, gaul rata dan tuang susu sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan, uli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal, kurang lebih 20 minit menguli tanpa henti. Bulat2kan doh, letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 1 jam hingga naik dua kali ganda.
  2. Keluarkan doh, tumbuh untuk membuang udara. Bahagikan pada 6 bahagian sama besar, bulat2kan setiap doh tadi. Ambil satu bahagian, leperkan sedikit, tabur tepung dan cucuk bahagian tengahnya dengan jari sehingga membentuk lubang, besar kan lubang tadi dan alih doh dalam dulang pembakar. Buat kaedah sama untuk baki doh.
  3. Biar 45 minit hingga kembang. Sapu kuning telur dan tabur parutan keju. Bakar pada suhu 200C selama 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan mengikut kreativiti anda..







Rupa memang tak sama dengan resepi asal....
Tak pa, janji sedap...
Nom, Nom, Nom....


2 comments:

  1. Very very inviting soft dish.

    For technical reasons, I'm no longer posting at http://akshaypatrerecipes.blogspot.in.

    This is my new blog address
    http://vidyaasrecipes.blogspot.in/

    Happy to follow you. I hope you'll follow me back.

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...