Salam semua... Hari ni aku nak tayang N3 yang petang kemarin. Puding jagung saja... Dah lama tak buat puding jagung. Kalau nak buat pun kena ada jagung fresh baru best. Kalau guna jagung fresh sedap sikit dari jagung dalam tin. Selalunya jagung dalam tin ni keras dari yang fresh. Jagung ni mak aku baru tuai. Dia rebus banyak, aku simpan dua tongkol untuk buat puding. Tapi kalau tak buat puding, selalunya jagung tu hiris nipis-nipis dan campur dengan kelapa parut, gula and garam sikit. Cara ni pun dah sedap. Kalau benda dah fresh, masak cara apa pun sedap kann.. So, jom tengok resepi puding jagung lemak manis aku niii... BTW sos kastard tu saja aku tambah. Klau tak buat pun tak pa... Kalau rajin sesangat buleh la buat...
Bahan-Bahan
-2 tongkol jagung rebus. [ dihiris ]
-1 cawan tepung kastard
-1/2 cawan tepung hoen kwe kuning [ putih pun tak pa ]
-1 cawan gula
-3 cawan santan [ 1/2 biji kelapa ]
-1 1/2 cawan susu cair
-garam
Sos Kastard
-100 ml susu cair
-100 ml air
-1 sudu makan susu pekat [ kalau kurang manis tambah lagi ]
-1/2 sudu makan tepung kastard
-1/2 sudu makan mentega
Cara-Cara
- Satukan kesemua bahan dalam periuk.
- Masak dengan api sederhana. Sentiasa kacau.
- Masak adunan tersebut sehingga pekat dan berkilat. Tutup api.
- Tuang dalam loyang atau acuan yang telah dibilas dengan air terlebih dahulu.
- Sejukkan dan boleh dinikmati.
- Untuk sos kastard, campur dan kacau rata semua bahan sos kastard dan masak atas api sederhana sehingga pekat. Pastikan kacau selalu. Bila dah pekat tutup api. Sejukkan dan sedia di hidang bersama puding.
mesti sedap lemak berkrim kan tu...dah la lapar tgh cam ni...kat luar tu pulak mendung...lagilah lapar dibuatnya.
ReplyDeletebenda2 lemak berkim ni memang sdp dibuatnya... Kalu hujan lagi la, perut mula nak kruk krak kruk krak.... Mintak benda mkan... hehe..
Delete