Monday, 17 December 2012

Jagung Rebus dan Kelapa Parut [ Urap Jagung ]


   Salam semua... Ni entry last pasal jagung buat masa ni. Harap-harap tak da sapa-sapa yang muntah jagung masa aku dok update blog dalam satu minggu ni. Hehehe... Aku cuma nak share resepi jagung rebus dan kelapa parut atau urap jagung saja. Mudah, cepat dan sedap. Kalau kat kampung selalunya orang panggil jagung rebuih [ rebus ] dengan nyok [ kelapa ]. Perkataan urap ni pun aku baru tau masa nak tulis entry ni. Ikut la orang nak panggil apa pun, janji benda tu sama saja. Apa-apa pun jom tengok resepi yang mudah ni...



Bahan-Bahan

-1 cawan jagung rebus
-1/4 cawan kelapa parut
-1/2 sudu makan gula
-1/2 sudu teh garam
-1/2 sudu makan mentega cair [ untuk yang suka rasa lemak-lemak masin ]

Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan dan gaul rata.
  2. Sedia dinikmati.



Tengok dekat sikit...
Makan dengan kopi panas sedap ni...

2 comments:

  1. Masa kecik2 dulu bonda selalu buat gini tapi tak bubuh mentega (zaman moden punya).... lama sangat tgak makan... rindu lakkkk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mak sy buat dia pn tak bubuh mentaga tu... sy memandai ubah resepi. hehehee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...