Friday, 14 December 2012

Kuih Bakar Jagung


   Salam and good morning... Hari ni masih menu berasaskan jagung lagi. Aku buat kuih bakar jagung. Aku amek resepi ni kat blog DTS. Klik sini untuk resepi asal dia. Aku buat separuh adunan dan buat dalam loyang chiffon 20cm. Senang sikit, sekali masuk dalam oven je. Jom tengok resepinya....


Bahan-Bahan

-250 g tepung gandum
-230 g gula pasir (mat guna 180 g)
-400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak) [ aku guna santan fresh ]
-200 ml air [ aku ganti guna santan ]
-4 biji telur gred A
-1 tin cream style corn [ aku guna jagung rebus fresh, 2 tongkol lebih kurang 1 cawan ]
-2 camca besar minyak sapi QBB (boleh ganti dengan mentega)
-1 camca teh garam (mat guna 1/2 je)
-3/4 camca teh pewarna kuning
-1 camca teh serbuk vanillin (mat guna esen vanilla je)



Cara-Cara
  1. Satukan semua bahan diatas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk hingga semua sebati dan mesra. T apis dan masukkan cream styke corn tadi dan gaul rata.
  2. Panaskan loyang dalam oven. Lenser dgn sedikit minyak sapi atau mentega. Tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
  3. Jika menggunakan loyang bakar 40 - 50 minit dan jika bekas kecil (seperti acuan baulu), bakar 15 - 20 minit atau pun hingga masak.Bergantung pada saiz acuan dan jenis acuan.





Kuih Bakar Jagung

Maaf ye...
Gambar nampak comot...
Macam tak pandai potong je...
Hmmmm....





2 comments:

  1. nampak sedap ni...boleh cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... Thanks sbb follow blog sy... Rasa sdp.. Lemak-lemak gitu...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...