Sunday, 10 March 2013

Kerabu Vegeroni Spirals


   Selamat hujung minggu dan selamat tengahari.... Hari ni kita makan kerabu vegeroni spirals... Selalunya aku kalau masak vegeroni spirals cuma buat goreng la. Macam goreng mee tu. Sedap la jugak. Tapi resepinya aku belom letak dalam blog lagi... Kalau ada masa nanti aku share kat blog ni. La ni kita layan kerabu vegeroni spirla. Boleh tahan jugak la resepi eksperiment aku ni. Ada rasa pedas-pedas, masam-masam & manis-manis. Macam kerabu biasa. Mak aku pun cakap boleh buat makan dengan nasi... Fulamak... Dasyat tuu... Tapi aku lebih suka ratah macam tu ja... Lagi sesuai... Buat macam salad... Tu pendapat aku la... Kalau ada sapa-sapa yang nak try, boleh la cuba....

Bahan-bahan

-1 cawan vegeroni spirals
-6-8 ekor udang
-ikan bilis
-1 batang serai
-1 batang bunga kantan
-1 biji bawang besar
-sos ikan
-sedikit lada hitam [ ditumbuk ]
-3 biji cili padi [ sapa yang suka pedas lebihkan ]
-kacang tanah goreng [ ditumbuk ]
-sos ikan secukup rasa
-sedikit gula
-sedikit cuka masakan / jus limau nipis

Cara-Cara
  1. Buang kulit udang, belah belakang dan cuci. Rebus seketika sehingga udang bertukar warna merah. Angkat dan tos. Rebus vegeroni spirals dan tos. Goreng ikan bilis hingga garing dan angkat. Ketepikan.
  2. Potong bunga kantan dan serai nipis-nipis. Ambil bahagian lembut sahaja. Bawang besar didadu.
  3. Dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan. Gaul rata. Jika kurang masin boleh tambah sedikit sos ikan.
  4. Siap dan boleh makan...



2 comments:

  1. unik menu ni..asik2 kerabu tauge je kan...br terbukak mata nk makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol gak... sekali-sekala ubah angin sikit..
      heheheee...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...