Salam dan selamat bersiaran semua.... Sekarang ni memang musim panas. Tekak ni terasa nak makan benda yang sejuk-sejuk dan nyaman ja... So menu hari ni pun memang sesuai la dengan keadaan cuaca yang panas-panas gini... Kita jamu tekak dengan trifle laici yang mudah dan senang... Tak payah dok cakap banyak-banyak... Kita layan ja resepi kat bawah ni... Jom-jom....
Bahan-Bahan
-1 biji kek gulung [ perisa apa-apa ]
-60gm tepung kastad
-1 tin susu cair
-1 tin buah laici
-2 cawan jus laici [ amek dari laici dalam tin ]
-1 kotak jelly crystal cap nona [ aku guna perisa oren ]
Cara-Cara.
- Potong kek gulung kepada kepingan kecil [ lebih kurang 1 inci ]. Susun dalam bekas rapat-rapat. Toskan buah laici dan koyak isi laici kecil-kecil. Simpan jusnya.
- Campurkan tepung kastad dengan sedikit susu cair. Satukan semula dengan susu cair bersama dengan jus laici dalam periuk. Masak dengan api sederhana hingga pekat dan berkilat. Tuang atas susunan kek gulung tadi.
- Susun buah laici atas lapisan kastad tadi dan biar kastad beku seketika.
- Masak jelly ikut arahan pada kotak. Biar sejuk sedikit dan tuang atas lapisan kastad. Sejukkan
- Simpan dalam peti sejuk dan boleh makan apabila jelly dah beku.
Rasa sejuk kat tekak ni..
Mmmmm...
sedap ni...teringin nak makan..
ReplyDelete