Sunday, 3 March 2013

Apam Labu



    Salam semua... Hari ni kita menu apam labu yaa... Resepi ni aku amek kat blog kak ummie / Home Sweet Home. Untuk resepi dia klik sini. Apam labu ni diolah dari apam keledek. Boleh tahan kegebuan apam ni. Walaupun apam aku tak merekah, tapi tetap sedap. Dua tiga bijik memang tak cukup aku ngap apam ni. Sampai lima biji aku ngappp sekali hadap... Haaa... Awat tak amek sebab sedap punya pasal. Huhuhuu... Dah la tu, masa dok makan tu waktu hujan la pulak. Perhh... Pekena secawan kopi o lagi layan... Apa-apa pun jom semak resepinya.... Ohh yaaa... Kalau nak bagi apam tu merekah, guna acuan kertas, pastu letak dalam acuan besi yang ada lubang. Disebabkan aku tak da acuan lobang-lobang, aku guna acuan besa ja. So, tak da la merekahnya.....







APAM LABU
Adaptasi dari: Apam Keledek

Bahan A:-
-3 sudu makan tepung gandum
-2 sudu teh yis segera
-1 sudu teh gula kastor
-3 sudu makan air suam

Bahan B:-
-240 gm labu (dikukus/rebus)
-150 gm gula kastor
-1 biji telor
-150 ml santan pekat

Bahan C:- (ayak bersama)
-200 gm tepung gandum
-1 sudu teh Double Action Baking Powder

Cara Membuat:-
  1. Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati.
  2. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
  3. Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
  4. Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
  5. Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (*akak tutup mangkuk adunan).
  6. Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (*akak guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
  7. Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.


Memang gebu dan lembut...

9 comments:

  1. Assalam Syapex,
    waduh apam ni memang sedap..
    lembut aje ....akak pun dah 2x buat....memang dah menjadi favourite family akak dah...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya lps ni nk bt lg la...

      Delete
  2. labu nya ada tu blh lah buat nnti..gebuss lah..byk nye ngapppppppp..heeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaaa... besa la perut besar....
      huhuhhhuuuuu...

      Delete
  3. Salam kunjungan balas
    tqqqqq singgah di blog saranur
    spam labu yg sgt Sedappp, memang suker
    cantik gambar2 disini

    ReplyDelete
  4. Saya suka apa jua yang ada labu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy labu ni kurang sikit...
      tp bla bt apam x sangka sdp plk...
      jd pberet food la lps ni...
      huhuhuuu...

      Delete
  5. Alahai..gebu nengoknye..next time boleh try..

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...