Thursday, 21 March 2013

Kuih Bingka Cracker


    Salam dan selamat petang semua.... Menu apa petang ni... Aku buat bingka cracker. Aku buat kuih ni pun pagi tadi. Kalau nak buat waktu petang panas la pulak. Tak selesa jadinya... Sekarang ni kan cuaca panas sesangat... Untuk resepi ni aku guna biskut cracker yang sihat sikit, aku guna cap jacobs...Huhuhuhuu... Promot cap jacobs la pulak.... Ni pun sebab ada yang tu ja kat rumah. Guna apa yang ada je la... Resepi ni dah ramai yang cuba buat. Aku pun teringin la jugak nak buat sama walaupun dah jauh ketinggalan. Untuk resepi ni aku cuma buat separuh adunan saja. Pastu aku ubah la sikit-sikit, ikut citarasa masing-masing. Harap tuan asal resepi ni tak marah la ya.. Heheheee...  Jom tengok resepi kat bawah ni. Kalau nak tengok resepi asal boleh klik kat link di bawah tu ya...



Ni resepi yang aku dah olah sedikit...


Bahan-bahan [ 1/2 adunan loyang bulat 6 inci ]

-70 gm biskut cracker (biskut lemak) [ aku guna jacobs weetameal cracker ]
-45 gm tepung gandum
-1/3 cawan gula
-1 sudu makan susu pekat manis
-1/2 sudu kecil esen vanila
-1 biji telur
-360ml santan
-1/2 sudu makan butter@marjerin@minyak sapi
-Secubit garam
-Sedikit bijan utk tabur

Cara-Cara
  1. Panaskan oven suhu 180 C. Lengserkan loyang dengan minyak.
  2. Hancurkan biskut cracker  dan kisar hingga hancur.
  3. Kemudian campurkan semua bahan kecuali bijan dan blend sehingga semuanya sebati.
  4. Panaskan loyang yang di sapu minyak terlebih dulu dalam 3 minit, baru tuangkan adunan.
  5. Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  6. Bakar selama 1jam atau sehingga keperangan.
  7.  Sejukkan dan potong.




Ni resepi asal aku  copy....

Resepi asal : kh267tm
Sumber : Kak CT
C&P : Kak Yatie

Bahan-bahan

-140 gm biskut cracker (biskut lemak)
-85 gm tepung gandum
-210 gm gula - Yatie letak 1 cwn
-3 biji telur
-710 ml santan @ susu cair
-1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi
-1 sudu kecil pandan paste atau pewarna hijau
-Secubit garam
-Sedikit bijan utk tabur

Cara-Cara
  1.  Panaskan oven suhu 180 C. Lengserkan loyang dengan minyak.
  2. Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
  3. Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  4.  Yatie panaskan loyang yg di sapu minyak terlebih dulu dlm 3 minit, baru tuangkan adunan
  5. Bakar selama 1jam atau sehingga keperangan.
  6.  Sejukkan dan potong.


Selamat Mencuba..

2 comments:

  1. Wahhh...best nya ada bingka cracker...meh lh tukar ngn kek lapis kita ni...panas2 lagi tau...heee
    Pernh buat suatu masa dahulu..... :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa...
      boleh jgk..
      bak la 5,6 keping....

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...