Sunday, 17 March 2013

Bolu Kukus Pulut Hitam


  Salam semua... Bila dah balik kampung ni mula la gian nak buat macam-macam kuih. Masa aku kat rumah kak aku kat rawang & klang hari tu segan la pulak. Bukan apa, rumah orang. Walaupun rumah tu sedara kita, tapi tak sama dengan rumah sendiri. Segan pun ada jugak. Nanti orang kata memandai-mandai la pulak. Padahal depa tak kata apa-apa pun... Kalau kita masak kompem depa ngap sama. Hmmm.... Hati dah berkata macam tu. Tapi bila depa suruh masak benda yang depa nak makan, baru aku buat.. Ok, berbalik pada resepi kali ni aku try buat bolu kukus pulut hitam. Aku amek resepi ni kat blog rahel. Yang boleh jadi ceritanya, masa jalan-jalan kat pasaraya kat klang hari tu ada nampak tepung pulut hitam. Terus sambar. Pada hal tak tau nak masa apa pun. Ahhh.. Tak pa janji beli dulu. Sebelom ada blog ni aku dah pernah nampak tepung ni, tapi pandang sebelah mata jaa... Tapi la ni kalau nampak bahan-bahan pelik sikit kompem nak beli. Nak gunanya pun tak tentu lagi... Tu la perangai buruk aku... Huhuhuu... La ni kita layan resepi kat bawah dulu yaaa....

C&P : Rahel

Bahan-Bahan

-2 biji telur
-200g gula pasir [ aku guna gula perang ]
-1/2 sudu besar ovalet
-1/4 sudu teh garam
-225g tepung gandum*
-50g tepung pulut hitam*
-1/2 sudu teh baking powder*
-225ml minuman bersoda manis [ aku guna aiskrim soda ]

Cara-Cara
  1. Putar telur,gula pasir,garam dan ovalet hingga kaku selama 10 minit.
  2. Masukkan tepung berselang seli dengan minuman bersoda sambil digaul rata.
  3. Sudukan ke dalam acuan yang dilapis kertas cawan hingga 3/4 penuh. [ aku letak adunan dalam piping bag, potong hujungnya & picit dalam kertas cawan yang di alas dengan acuan lompang ]
  4. Kukus selama 15 minit dengan api besar.

*Ayak bersama bahan bertanda*



memang gubu kuih ni
selamat mencuba

8 comments:

  1. cantek merekah bolu ni..geram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...
      merekah dgn eloknya...

      Delete
  2. salam....gebusss sungguh. mesti sedap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...

      rasa dia memang lain dari yg lain..
      sdp.....

      Delete
  3. Salam ziarah dan ukhwah,
    Lembutnya nampak apam tu, sekali ngap tak terasa ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan....
      memang btol, sebijik tak ckup punya...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...