Friday 15 March 2013

Kastad Karamel Labu


    Salam semua.. Ahhh... Penatnya pagi ni... Bukan apa, baru sampai dari rawang ke perlis... Huuu... Lenguh satu badan sebab dok dalam ketapi lebih kurang 12 jam... Apa-apa pun alhamdulillah aku selamat sampai rumahjugak walaupun waktu sampainya tersasar sikit... Sekarang ni kita cita pasal resepi pulak yaa...  Hari ni menu pasal labu lagi. Kali ni aku nak share pasal resepi kastad karamel labu. Menu ni sebenarnya aku dah buat lama dah, cuma save dalam draft ja. Masa buat resepi ni aku ingat nak blend ja labu tu, nanti tak nampak pula labunya. Macam buat kastad karemel biasa pulak. Dah la labu tu kale kuning, lagi la tak nampak labu tu. So, aku pun potong dadu-dadu pas tu boh dalam acuan. Bila makan baru la boleh gigit labu. Bila gigit labu tu boleh rasa rangup sikit. Memang sedap la sebab boleh rasa tekstur labu tu... Lagi satu, kalau makan sejuk-sejuk memang best... Jom semak resepinya....




Bahan Karamel

-60gm gula kaster
-2 sudu makan air panas

Bahan Kastad

-1 tin susu cair
-3 biji telur gred A
-1 sudu makan tepung kastad
-30gm gula
-1 sudu teh esen vanila
-250gm labu [ didadu ]

Cara-Cara
  1. Untuk karemel, masak gula kaster dalam periuk hingga larut dan menjadi perang. Masukkan air panas perlahan-lahan untuk mencairkan karemel tersebut.
  2. Tuang karemel tersebut kedalam acuan dan ratakan karemel dengan menggerakkan acuan supaya karemel rata. Biar sejuk
  3. Untuk kastad, Satukan semua bahan kecuali labu. Kacau rata sehingga gula larut. Kemudian tapis.
  4. Masukkan labu kedalam setiap acuan kemudian susun acuan kedalam loyang yang lebih besar yang berisi air [ masak scecara bain merie ].  Tuang adunan kastad sehingga hampir penuh dalam setiap acuan.
  5. Bakar pada suhu 150c selama 30-40 minit atau kastad kelihatan beku.
  6. Setelah masak, biarkan sejuk dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.


Selamat mencuba...

4 comments:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...