Sunday 29 September 2013

Kuih Lapis Pelangi



    Assalamualaikum. dan salam berhujung minggu.. Menu apa untuk sarapan pagi ni....? Kalau rajin boleh la try buat kuih lapis pelangi. Ni first time buat kuih lapis. Buat kuih lapis ni pun sebab nampak kat intai dapur. Sangat menarik bila tengok gabungan warna pelangi tu... Kat warna ungu tu ada problem sikit. Timbul bintik-binti ungu terang. Sebab apa pun tak tau... Nak kata dah sampai tarik luput, belom lagi.. Hampeh betol la macam ni... Tapi nasib baik rasa kuih lapis ni sedap... Tapi sebenarnyakan aku dah derhaka sikit resepi ni. Aku dah tambah sikit tepung sagu. Aku tambah ni pun sebab nak bagi kenyal sikit kuih lapis ni. Maaf ya kak yatie sebab dah memaidai tambah bahan... Ok la, kalau ada sapa-sapa yang rajin nak mempelangikan kuih lapis, boleh la tengok resepi kat bawah ni...





RESEPI KUIH LAPIS PELANGI


Bhn2:

-1 1/2 cawan tepung gandum
-1/2 cawan tepung jagung
-1/8 cawan tepung sagu [ aku tambah ]
-1/2 cawan gula pasir
-1 cawan santan pekat [ aku guna santan kotak ]
-3 cawan air
-Secubit garam
-perisa pandan dan pewarn hijau [ merah, oren, kuning, hijau, biru & ungu ]


Cara Penyediaan
  1. Satukan kedua2 jenis tepung, garam dan gula. Masukkan air dan santan pekat.
  2. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  3. Masukkan pewarna hijau dan perisa pandan ke dlm 1 bahagian dan 1 bahagian biarkan plain je.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan lompang.
  5. Masukkan 1 sudu kecil adunan putih dan kukus selama 3 minit/ sehingga adunan keras sikit.
  6. Lapiskan pula 1 sudu kecil adunan hijau dan kukus lagi selama 3 minit/sehingga keras sikit dan di ikuti adunan seterusnya.
  7. Untuk buat lapisan pelangi, sila bahagi adunan sama banyak kepada 6 bahagian. Setiap bahagian diletakkan warna. Kukus selapis demi selapis selama 7-10 minit. Kalau takut lapisan tak melekat antara satu sama lain, sila cakar sedikit permukaan kuih sebelum tuang adunan seturusnya. Buat sehingga habis.
  8. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 10 minit ).
  9. Setelah masak, angkat dan sejukkan..


** Kalau guna loyang, gunakan loyang 7x7x3inci [ aku guna loyang 6x6 supaya nampak lebih tinggi ]. Seeloknya sapu sedikit minyak dan alaskan plastik dan sapu sedikit minyak lagi. Tuangkan adunan pertama dan kukus selama 10 minit diikuti adunan seterusnya, Lapisan terakhir, kukus selama 20 minit. Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah di potong guna pisau plastik.




4 comments:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...