Tuesday, 6 August 2013

Biskut Sesuci Lebaran



    Assalamualaikum danselamat pagi semua..... Semakin hari, semakin dekat dah nak sambut hari raya aidil fitri. Maksudnya makin sibok la nak buat persiapan hari raya. Aku ni pun dok sibuk buat kek dan biskut lagi. Tak habis-habis lagi. Memang penat... Kadang-kadang tu sampai tak cukup tidur sebab biskut dan kek punya pasal... Biasa la, nak sambut hari raya. Setahun sekali. Berbalik pada resepi hari ni, aku ada try resepi dalam majalah saji untuk edisi raya punya. Selalunya aku jarang nak buat resepi dalam buku atau majalah. Cuma rajin beli ja. Huhuhuuu.... Tapi kali ni saja nak try satu, dua resepi. Alhamdulillah menjadi dan sangat sedap lagi. Tambah pula disalut dengan coklat putih dan kelapa kering. Memang lemak berkrim la katakan... Jom tengok resepi kat bawah ni...





Biskut Sesuci Lebaran
Majalah Saji
Keluaran Khas Hari Raya
Ogos 20013

Bahan-Bahan

-100gm mentega
-50gm gula kastor
-1 sudu kecil esen durian

Bahan A
-170gm tepung gandum
-40gm tepung jagung
-30gm tepung kastad
-50gm nestum [ kisar ]
-20gm susu tepung
-1 biji kuning telur

Bahan B
-Coklat masakan [ cairkan ]
-kelapa kering
-kacang tumbuk [ inti ]

Cara Menyediakan
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen durian hingga sebati. Masukkan bahan-bahan kering dan uli hingga menjadi doh.
  2. Ambil sedikit doh dan letakkan kacang ditengah-tengahnya [ bulatkan seperti guli ]
  3. Susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 15 minit hingga 20 minit.
  4. Sejukkan biskut dan celupkan dengan coklat putih dan gaulkan dengan kelapa kering. Simpan dalam bekas kedap udara.







Kalau letak dalam kotak macam ni...
pastu bagi kt GF,
kompem dia suka...

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...