Assalamualikum semua... Apa khabar...? Harap-harap semua pakat sihat belaka lah yer... Hari ni aku nak share resepi kek pisang. Resepi kek pisang ni mudah ja nak buat. Bahan-bahan pun tak banyak yang guna. Aku buat kek pisang ni pun sebab buah pisang emas kat rumah aku ni baru masak... Masalahnya satu tandan jadi tiga sikat jaa.... Dah la tu saiz pun comel-comel ja.. Kalau jadi banyak sikat boleh hantar kedai... Dah sebab ada sikit ja pisang ni, maka jadi la kek pisang lembut ni... Yes, memang lembut kek pisang ni... Sedap ja masuk mulut. Memang sesuai kalau buat menu untuk minum petang. Unuk resepi ni gula kastor tu aku ganti gula perang. Minyak tu aku guna minyak jagung campur sikit butter yang dicairka sebab minyak jagung tu tinggal sikit ja. Dalam 1/2 cawan macam tu. So, yang selebihnya aku ganti butter cair laaa.... Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu yerr....
KEK PISANG LEMBUT
Olahan dari : Sunah Sakura
C&P : Kak Ita
4 biji telur gred A
8 biji pisang emas ~ 7 biji dilecek dan sebiji di hiris nipis untuk hiasan
1 cawan gula kastor atau gula halus ( aku guna gula perang )
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan buttercairkan atau minyak jagung ( aku guna myk jgung + butter cair )
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
sedikit garam
Cara-Cara :
- Mula-mula kita kena panaskan oven dahulu pada suhu 170C. Oven hendaklah di panaskan 15 minit sebelum memasukkan kek ke dalamnya.
- Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan.
- Pisang di lecek lumat. Tinggal baki 1 biji untuk hiasan. Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan.
- Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang.
- Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata.
- Tuangkan adunan pisang ke dalam adunan telur dan kaup balik rata.
- Kemudian masukkan tepung dan kaup balik adunan sempurna.
- Sediakan loyang ukuran 9 inc ( aku gun 2 biji loyang 8x4 inc ), alas loyang dengan kertas pembakar dan sapukan loyang dengan sedikit butter. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Hiaskan atas adunan dengan kepingan pisang yang di hiris nipis
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek telah masak dengan sempurna. Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak. Jika lidi keluar kering maknya kek telah cukup masak,jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...