Assalamualaikum dan selamat petang semua... Hari ni kita bertemu kembali dengan kek marble. Kek marble ni bukan kek marble biasa-biasa tau. Ada cream cheese lagi... Kalau resepi asal dia plain saja, tapi saja la nak cuba buat bagi ada corak marble... Nasib baik marble dia nampak elok sikit... Selalu aku kalau buat kek marble mesti corak macam buruk jaa... Taktau pasai apa... Lagi satu mesti merekah kat tengah tu... Tapi marble cheesecake ni jadi elok jaa... Untuk rasa kek ni bagi aku lebih sedap dari kek marble yang biasa tu. Ye la, dah ada cream cheese rasa lemak dia lagi berganda lah kan... Boleh la buat makan petang ni... Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee....
Kek Mentega Keju
C&P : Yatiememories
170 gm mentega
125 gm krim keju ( aku letak 150gm )
250 gm gula kastor ( aku letak 220gm )
5 biji kuning telur
210 gm tepung serbaguna } -guna tpng gandum pun boleh
1½ camca teh serbuk penaik } diayak
2 camca teh vanila
5 biji putih telur
1/8 camca teh garam
1 camca teh coklat emulco( aku tambah )
Cara membuat
- Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
- Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis.
- Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
- Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila. Ketepikan dulu.
- Dalam mangkuk bersih yg lain, pukul putih telur hingga berbuih.
- Masukkan garam, putar lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
- Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis. Kaedah kaup balik.
- Ambil1/3 adunan dan letak coklat emulco. 2/3 adunan lagi biarkan kosong.
- Tuang adunan secara berselang seli ke dalam tin empat segi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan disapu mentega. Lorek sedikit adunan menggunakan lidi untuk menghasilkan corak marble.
- Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak.
- Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...