Assalamualaikum dan selamat pagi semua... Selamat bersahur jugak.... Pagi ni aku nak share resepi biskut raya yang ketiga yang dah siap aku buat. Memang sedap biskut ni. Kat dalam tu boleh boh inti kacang. Aku letak kacang hazelnut pastu salut dengan coklat. Last sekali tabur dengan almond nibs... Memang mantap la... Penuh dengan kenikmatan kekacang dan coklat... Ok la, tak leh nak cakap banyak-banyak ni. Lepas ni nk sambung projek kek lapis pulak... Babaaiiii....
Biskut Truffle Chocolate Cookies / Biskut Denmark
C&P : Kak Wan
Bahan A
-160gm mentega
-1/8 tsp esen vanila
-60gm gula ising
Bahan B
-180gm tepung gandum
-15gm serbuk koko
-40gm tepung jagung
-50gm kacang tanah di kisar halus
-1/8 tsp baking powder
Bahan C
-Hazelnut atau chocolate chips untuk isian dalam doh.
Hiasan : Coklat masakan, hazelnut/kacang tanah cincang, cawan kertas.
Cara-cara :
- Pukul bahan A hingga berkrim, masukkan bahan B dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Ambil 1 sudu teh doh, masukkan hazelnut dan bulatkan kembali.
- Susun dalam loyang pembakar yang telah di gris dan bakar pada suhu 150C selama 20 minit atau keperangan.
- Sejukkan dahulu dan celup biskut ke dalam coklat masakan cair, masukkan ke dalam cawan kertas, tabur dengan bahan hiasan atau yang di sukai.
*** Adunan yang dicampur serbuk kekacang biasanya agak kering selepas 2 jam, uli semula dengan sedikit mentega hingga lembut.
sedapnya...
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...